Bakbananenmeel – Femke's Foodies
21258
page-template-default,page,page-id-21258,collateral-product-columns-2,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-,select-theme-ver-4.5,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

Bakbananenmeel

Alles over het bereidingsproces en voedingswaarden

Een bakbanaan is een vrucht die verschillende rijpingsfases kent. In een onrijpe fase hebben bakbananen een groene kleur schil en zodra ze rijper worden, verkleurt de schil naar een gele en uiteindelijk zwarte kleur. Het is de onrijpe groene bakbanaan waarmee bakbananenmeel wordt gemaakt.

Bakbananen rijping

Onrijpe groene bakbananen kunnen het beste vergeleken worden met aardappelen. Ze hebben dezelfde neutrale smaak en een hoog gehalte resistente zetmeel granules. Dit wordt ook wel ‘resistant starch’  of RS2 genoemd. RS2 staat bekend als de ‘nieuwe goede koolhydraten’. Dit zijn koolhydraten die niet kunnen worden afgebroken door spijsverteringsenzymen. De koolhydraten komen hierdoor onverteerd in je dikke darm terecht wat lichamelijke voordelen heeft:

 

* De bacteriële massa neemt toe, dit verbetert je stoelgang.

* Er worden korte keten vetzuren aangemaakt, dit heeft een beschermend effect op je darmen.

* Het zorgt voor een daling van de PH/Zuurtegraad, dit zorgt voor een betere oplosbaarheid van mineralen en vitaminen, en afbraak van eiwitten.

 

Een ander voordeel van het hoge zetmeel gehalte is dat je bij het bereiden van recepten minder bakbananenmeel nodig hebt.

Je kunt ongeveer 40% minder meel gebruiken ten opzichte van de aangegeven hoeveelheid bloem of meel in het recept.

 

Nog een voordeel is dat in tegenstelling tot ‘gewone koolhydraten’ RS2 niet afgebroken kan worden tot glucose eenheden (oftewel druivensuiker). Dit is een gunstige eigenschap voor als je op je suiker inname moet of wil letten. Alleen onrijpe bakbananen brengen dit voordeel met zich mee. Als een banaan rijpt, wordt zetmeel namelijk wel omgezet in suiker.

 

Door een proces van schillen, snijden, drogen en vermalen wordt van bakbananen meel gemaakt. De hoeveelheid resistent zetmeel in bakbananenmeel of in het gerecht dat je met bakbananenmeel hebt gemaakt hangt af van de temperatuur die je gebruikt. Net als bij het koken van aardappelen neemt het resistent zetmeel af bij een hogere temperatuur, maar neemt het ook weer toe zodra het afkoelt.

  • Voedingswaarde tabel

    • per 100 gram bakbananenmeel
    • Energie – 1459 kJ / 344 kcal
    • Vetten – 0,7 g
      * waarvan verzadigde vetzuren – 0,3 g
    • Koolhydraten – 77,4 g
      * waarvan suikers – 2,8 g
    • Voedingsvezels – 7,8 g
    • Eiwitten – 3,2 g
    • Zout – 0,0 g

  • Overige voordelen van bakbananenmeel

    • Vrij van gluten
    • Vrij van lactose
    • Vrij van noten en zaden
    • Vrij van ei
    • Vrij van nachtschades
    • FODMAP-arm
    • Geschikt voor AIP programma