Pompoen kruidkoek

Pompoen kruidkoek

Pompoen kruidkoek

For the English translation of the ‘pompoen kruidkoek’ recipe (i.e. pumpkin spice cake), please see below.

Het is herfst en daar hoort een pompoen recept bij! Met pompoen kun je heel veel lekkere dingen maken, waaronder deze pompoen kruidkoek. De koek smaakt, wellicht tegen je verwachtingen in, niet naar pompoen! Een plakje pompoen kruidkoek is heerlijk voor bij het ontbijt, de lunch en is lekker als tussendoortje (bijvoorbeeld na het sporten).

 

Ingrediënten:

 • 100 g bakbananenmeel
 • 2 tl kaneelpoeder
 • 1 tl nootmuskaat
 • 1 tl kruidnagelpoeder
 • 2 tl (wijnsteen)bakpoeder
 • 200 g pompoen stukjes
 • 35 g ahorn siroop/maple syrup (is gelijk aan 4 eetlepels)
 • olijfolie
 • 3 eieren
 • 20 ml vloeibare kokosolie
 • 65 g rozijnen, geweld in een kommetje warm water
 • handje pompoenpitten

 

Overige benodigdheden:

Ovenschaal, oven, blender, cakevorm (20×11,5 cm), spatel, beslag kom, bakpapier.

 

Hoe maak je de pompoen kruidkoek?

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven). Vet een ovenschaal in en leg de pompoen stukjes verspreid in de schaal. Besprenkel met wat olijfolie en daarna met 4 el ahorn siroop. Plaats in de oven voor 20 minuten. Haal de schaal met pompoen uit de oven zodra deze klaar is en laat het afkoelen.

Blender de afgekoelde pompoen, olijfolie en ahorn siroop (= de inhoud van de ovenschaal) tot een vloeibare massa. Voeg drie eieren toe en blender deze kort mee. Meng in een beslagkom het bakbananenmeel, kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en bakpoeder goed door elkaar met een spatel. Voeg het pompoen mengsel toe en spatel het geheel door elkaar tot dat al het meel goed in het vocht is opgenomen. Spatel tot slot de gewelde rozijnen (zonder het water) en kokosolie er door heen. Bedek de cakevorm met bakpapier (invetten kan natuurlijk ook) en giet het beslag in de cakevorm. Garneer de cake met pompoenpitten naar smaak. Plaats de pompoen kruidkoek voor ongeveer 30 minuten in de oven (170 C), hij is gaar als een houten prikkertje in het midden van de cake er schoon uit komt. Laat de kruidkoek even afkoelen, daarna kun je het in plakjes snijden. De pompoen kruidkoek smaakt ook lekker met een dun laagje (soja)boter!

 

Variatie tips:

 • Wil je liever een wat zoetere koek? Voeg dan extra ahorn siroop toe.
 • Als je van noten houdt, kun je bijvoorbeeld naast/in plaats van rozijnen ook walnoten en/of hazelnoten toevoegen.

 

Ik vind het super leuk om de gerechten van anderen met bakbananenmeel te zien, dus laat het mij vooral weten met hashtag #femkesfoodies op InstagramFacebook of Twitter 🙂

 

Pumpkin spice cake

 

Ingredients:

 • 100 g plantain flour
 • 2 tsp. cinnamon
 • 1 tsp. nutmeg
 • 1 tsp. ground cloves
 • 2 tsp. baking powder
 • 200 g pumpkin chunks
 • 35 g maple syrup
 • olive oil
 • 3 eggs
 • 20 ml liquid coconut oil
 • 65 g raisins (soaked in a small bowl with hot water)
 • one hand of pumpkin seeds
 • optional: walnuts and hazelnuts

 

Cooking tools and kitchen utensils:

Oven dish, oven, blender, cake tin (20×11,5 cm), spatula, mixing bowl, baking paper.

 

How do you make the pumpkin spice cake?

Preheat the oven to 170 degrees Celsius (convection oven). Grease an oven dish and spread the pumpkin chunks over de dish. Drizzle with olive oil and 4 tbsp. maple syrup. Place in the preheated oven for 20 minutes. When the 20 minutes have past, remove the dish from the oven and set it aside to cool.

Line a cake tin with parchment paper and keep the oven at 170 degrees Celsius. Mix all ingredients of the oven dish into a smooth batter by using a blender or food processer. Then add 3 eggs and mix it shortly. Mix in a bowl the plantain flour, cinnamon, nutmeg, ground cloves and baking powder with a spatula. Add the pumpkin/egg batter and stir it until the flour mixture is totally absorbed by the pumpkin batter. Finally, pour the liquid coconut oil and raisins (without the water) into the batter and stir for a few seconds. Bake the pumpkin spice cake for about 30 minutes in the preheated oven. The cake is ready when you insert a cake tester / toothpick in the centre of the cake and it comes out clean. Leave to cool (or not J) and eat the cake, if you like, with a bit of (soy) butter.