Kersttulband

Kersttulband

Kersttulband

Zoek je nog iets lekkers voor bij de koffie tijdens kerst? Dan is deze kersttulband het perfecte recept!

 

Ingrediënten 1 grote tulband*:

 • 200 g bakbananenmeel
 • 3 eieren
 • 210 g witte basterd suiker / honing / ahorn siroop / kokosbloesemsuiker**
 • 225 g vloeibare (soja/room) boter
 • 3 tl (wijnsteen) bakpoeder
 • snuf zout
 • 1 el vanille extract (zelf maken? Zie hier het recept)
 • 140 g gewelde rozijnen
 • poedersuiker (optioneel)

 

* Zie onderaan het recept voor een klein tulband vormpje.

** Mijn favoriet? Witte basterdsuiker of ahorn siroop 🙂 Bij kokosbloesemsuiker en honing proef je erg de smaak van deze zoetmiddelen.

 

Overige benodigdheden:

Oven, mixer, mengkom, spatel, zeefje, tulbandvorm.

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden (heteluchtoven). Meng met een mixer de boter (of kokosolie) met het zoetmiddel (honing, ahorn siroop of suiker) tot een glad mengsel en voeg daar vervolgens één voor één de vanille extract, eieren, bakbananenmeel (het liefst gezeefd), zout en bakpoeder aan toe. Als alles goed door elkaar is gemengd kunnen de gewelde rozijnen door het beslag gespateld worden. Giet het beslag in de (ingevette) tulbandvorm en plaats deze onder in de oven voor circa 60 minuten. De kersttulband is gaar als een houten prikker er schoon uit komt. Nadat de cake is afgekoeld kun je hem versieren met poedersuiker voor een echt kerst effect. Hij is wat kruimelig, maar wel echt lekker!

 

Recept kleine kersttulband:

 • 65 g bakbananenmeel
 • 1 ei
 • 70 g witte basterd suiker / honing / ahorn siroop / kokosbloesemsuiker
 • 75 g vloeibare (soja) boter / kokosolie*
 • 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
 • snufje zout
 • 2 tl vanille extract (zelf maken? Zie hier het recept)
 • handje gewelde rozijnen
 • poedersuiker (optioneel)

* Tip: Gebruik je kokosolie + een vloeibaar zoetmiddel (ahorn siroop of honing), gebruik dan 75 g bakbananenmeel.

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 150 graden (heteluchtoven). Meng met een mixer de boter (of kokosolie) met het zoetmiddel (honing, ahorn siroop of suiker) tot een glad mengsel en voeg daar vervolgens één voor één het ei, de vanille extract, bakbananenmeel (het liefst gezeefd), zout en bakpoeder aan toe. Als het beslag goed door elkaar gemengd is kunnen de gewelde rozijnen door het beslag gespateld worden. Giet het beslag in de (ingevette) tulbandvorm en plaats deze onder in de oven voor 15 tot 20 minuten (de tijd is afhankelijk van het zoetmiddel dat je hebt gebruikt). De kersttulband is gaar als een houten prikker er schoon uit komt. Nadat de cake is afgekoeld kun je hem versieren met poedersuiker voor een echt kerst effect. Hij is een beetje kruimelig, maar heel lekker!

 

Kersttulband klein

 

Ik vind het super leuk om de gerechten van anderen met bakbananenmeel te zien, dus laat het mij vooral weten met hashtag #femkesfoodies op InstagramFacebook of Twitter 🙂