Oliebollen

Oliebollen

Oliebollen

Morgen avond is het oudejaarsavond en daar horen natuurlijk oliebollen bij. Bij ieder nieuw gerecht is het altijd weer even spannend of bakbananenmeel daar ook geschikt voor is. Wat blijkt, je kunt er lekkere oliebollen mee bakken! Ik moet eerlijk bekennen dat ik veelte laat begonnen ben met het ontwikkelen van het recept. Ik heb geluk dat ze nu al goed smaken, maar ik denk dat ze nog beter te finetunen zijn. Volgend jaar begin ik eerder 😉

 

Ingrediënten 10 oliebollen:

 • 125 g bakbananenmeel
 • 25 g (kokosbloesem)suiker
 • 7 g gedroogd gist
 • 220 ml lauw warme rijstmelk
 • 100 ml lauw warm water
 • 1 tl kaneel
 • 1/3 tl zout
 • 100 g gewelde rozijnen (optioneel)
 • 1/4 appel (optioneel)
 • poedersuiker
 • rijstolie om in te bakken (kokosolie of zonnebloemolie is waarschijnlijk ook mogelijk)

 

Overige benodigdheden:

Magnetron/pannetje, oven, kom (oven bestendig), mixer, spatel, friteuse, keukenrol, mesje en snijplank (voor appel).

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 50 graden (heteluchtoven). Verwarm vervolgens de rijstmelk in een pannetje of met behulp van de magnetron tot dat het lauw warm is. Voeg de suiker toe en roer dit met een spatel door de melk. Voeg daarna het gist toe en roer ook dit er even kort doorheen. Laat dit mengsel 5 minuten staan, je zult zien dat er een soort schuimlaagje ontstaat. Voeg vervolgens het bakbananenmeel, lauw warme water, zout en kaneel toe en mix het geheel tot een glad beslag. Zet de kom een uur in de oven. Een mooi moment om even de rozijnen te laten wellen in water, als je dat nog niet hebt gedaan 🙂

Is het uur voorbij? Dan zal je zien dat het beslag zich verdubbeld heeft. Spatel naar smaak de gewelde rozijnen en appel (in hele kleine stukjes gesneden) door het beslag (de luchtbellen gaan dan weer weg). Bak de oliebollen in een frituurpan op 180 graden. Je kunt het beste een ijsschep gebruiken om het beslag in bolletjes in de pan te doen. Zorg dat de oliebollen goed gaar zijn van binnen (dit is na circa 5 minuten) en vergeet ze niet halverwege om te draaien. Laat de oliebollen vervolgens uitlekken op keukenpapier en bestrooi naar smaak met poedersuiker.

 

Ik wens je alvast een hele fijne jaarwisseling!