Kokos-limoenbrood

kokos-limoenbrood

Kokos-limoenbrood

For the English translation of ‘kokos-limoenbrood’ (coconut-lime bread), please see below.

Geïnspireerd op het blogbericht van Peek Inside maakte ik een glutenvrij en lactosevrij kokos-limoenbrood. Echt verrassend lekker en fris!

 

Ingrediënten kokos-limoenbrood:

 • 150 g bakbananenmeel
 • 80 g (soja/room)boter
 • 2 eieren
 • 300 ml kokosmelk
 • 1 limoen (rasp en sap)
 • 2 tl bakpoeder
 • 160 g kokosbloesemsiroop of ahorn siroop
 • 130 g kokos rasp
 • snuf zout

 

Ingrediënten limoen-kokosslagroom:

 • 1 blik kokosmelk (dat 1 nacht in de koelkast heeft gestaan)
 • 1/2 limoen (rasp en sap)
 • evt. zoetmiddel naar voorkeur

 

Overige benodigdheden:

Cakeblik, oven, bakpapier, mixer, mengkom.

 

Bereidingswijze kokos-limoenbrood:

Verwarm de oven voor op 180 graden (onder en bovenwarmte, heteluchtoven). Meng met een mixer alle vloeibare ingrediënten in een kom. Voeg daarna de droge ingrediënten toe en mix het nog even kort door elkaar. Tip: Meng de ingrediënten eerst zonder dat de mixer aan staat, anders ligt je keuken onder het meel ;-). Leg het bakpapier in een cakeblik en giet vervolgens het beslag in het blik. Plaats het cakeblik in de oven voor circa 40 minuten. Hij is gaar als een houten prikker in het midden van de cake er droog uit komt. Laat het kokos-limoen brood afkoelen en maak in de tussentijd de slagroom.

 

Bereidingswijze kokos-limoenslagroom:

Haal het blik kokosmelk voorzichtig uit de koelkast. Doordat het in een koele omgeving heeft gestaan, zijn het water en room gaan scheiden. Schep de room (het bovenste gedeelte) met een lepel in een kom (ongeveer 200 g ) en doe de limoensap en rasp erbij (en evt. een zoetmiddel zoals ahorn siroop). Meng met een mixer op hoge stand voor enkele minuten.

 

Snij een plakje kokos-limoenbrood af en voeg naar wens een beetje slagroom toe. Eet smakelijk!

 

Tips:

BEWAREN *** Wil je het brood bewaren? De volgende dag smaakt het ook nog erg lekker (zelfs iets smeuïger) als je het in vershoudfolie bewaard. Wellicht is het de dagen erna ook nog lekker maar toen was het bij mij al op ;-).

LIMOENSAP *** Door een limoen hard over het aanrecht te rollen pers je het limoensap er makkelijker uit.

KOKOSMELK *** Ik ben fan van het merk Aroy-D, dat bestaat uit alleen kokosextract en water (en geen e-nummers of conserveringsmiddelen). Als ik hier een blik van in de koelkast zet heb ik gegarandeerd room de volgende dag, dat is niet bij alle merken het geval.

 

kokos-limoenbrood

 

Ik vind het super leuk om de gerechten van anderen met bakbananenmeel te zien, dus laat het mij vooral weten met hashtag #femkesfoodies op InstagramFacebook of Twitter 🙂

 

 

Coconut-lime bread

 

Ingredients coconut-lime bread:

 • 150 g plantain flour
 • 80 g (soy) butter
 • 2 eggs
 • 300 ml coconut milk
 • 1 lime (zest and juice)
 • 2 tsp. baking powder
 • 160 g coconut blossom syrup or maple syrup
 • 130 g coconut rasp
 • pinch of salt

 

Ingredients lime-coconut whipped cream:

 • 1 can full fat coconut milk, refrigerated over night
 • 1/2 lime (zest and juice)
 • optional: any sweetener you like

 

Cooking tools and kitchen utensils:

Cake tin, oven, baking paper, mixer, mixing bowl.

 

How do you make the coconut-lime bread?

Preheat the oven to 180 degrees Celsius (convection oven, top and bottom heat) and line a loaf pan with baking paper. Mix with a mixer all liquid ingredients in a bowl. Then add the dry ingredients and mix it shortly. Pour the batter into the prepared loaf pan and bake the coconut-lime bread in the preheated oven for about 40 minutes. The bread is ready when you insert a cake tester / toothpick in the centre of the bread and it comes out clean. While the bread is cooling, you can make the coconut-lime whipped cream.

 

How do you make the coconut-lime whipped cream?

Take the can coconut milk out of the refrigerator (do not shake!). Due to the cool environment, the coconut cream has been separated from the water. Scoop the cream with a spoon into a bowl (about 200 g). Add the lemon zest and juice to it (and a sweetener like maple syrup if you like). Mix the ingredients with a mixer on a high speed for a couple of minutes.

Cut a slice of the coconut-lime bread and add a bit of whipped cream. Enjoy!