Quiche

Quiche

Quiche

For the English translation of the quiche recipe, please see below.

Je kunt met bakbananenmeel ook hartige recepten maken, zoals een lekkere quiche. Het leuke aan een quiche is dat je eindeloos  kunt variëren met de vulling. In deze versie heb ik tonijn, cherry tomaten en spinazie gebruikt.

 

Ingrediënten bodem:

 • 100 g bakbananenmeel
 • 50 g (soja)boter (koud, vloeibaar of in zachte stukjes)
 • 1/2 tl zout
 • 40 ml water (of plantaardige melk)
 • optioneel: knoflookpoeder (zie variatie tips)

 

Ingrediënten vulling:

 • 1 blikje tonijn a 160 g (ik gebruikte tonijnstukken in olijfolie)
 • 10 cherry tomaten
 • handje spinazie
 • ongeveer 20 basilicum blaadjes
 • 2 eieren
 • 100 g soja yoghurt (of 100 ml plantaardige melk)
 • 1 tl tijm
 • peper en zout
 • optioneel: verse knoflook, ongezouten cashewnoten

 

Overige benodigdheden:

Oven, mengkom, houten spatel, vershoudfolie, taartvorm, 2 velletjes bakpapier, gedroogde kikkererwten of andere peulvruchten (voor blind bakken), mesje, snijplank.

 

Hoe maak je de quiche?

Meng het bakbananenmeel en zout in een mengkom (plus evt. de knoflookpoeder). Voeg vervolgens de boter toe en roer dit met een houten spatel goed door elkaar tot dat je fijn broodkruim krijgt. Voeg vervolgens het water toe en kneed het met je handen goed door elkaar. Je zult merken dat hoe langer je het kneed, hoe minder het blijft plakken. Vorm een bal van het deeg, wikkel het in vershoudfolie en laat het een half uur rusten in de koelkast.

30 minuten voorbij? Verwarm de oven voor op 190 graden (heteluchtoven, onder en bovenwarmte). Leg het bakpapier in de taart vorm. Wat nu volgt is een klusje waar je eventjes wat geduld bij moet hebben 🙂 Leg de bol deeg in het midden van de taart vorm en druk het plat.  Verspreid het deeg evenredig over het bakblik. Het handigste is om daarbij vanuit het midden te werken, eerst naar de zijkanten toe en daarna omhoog. Zorg ervoor dat je het niet te dun verspreid, anders scheurt het tijdens het bakken.

 

Deeg verspreiden

 

Nu volgt het blind bakken. Leg een vel bakpapier over het deeg (dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier even frommelt in je hand). Leg hierop de gedroogde kikkererwten of bonen (zie de foto hieronder). Plaats het bakblik onder in de oven en bak de bodem af in ongeveer 20-25 minuten. Het is klaar als het deeg er redelijk stevig en ietsjes donkerder gekleurd uit ziet. Controleer dit tussentijds want iedere oven is anders.

 

Blind bakken

 

Na het afbakken haal je de kikkererwten/bonen uit de bakvorm (je kunt deze bewaren voor een volgende keer). Snij de cherry tomaten, spinazie en basilicum blaadjes in kleine stukjes. Verdeel de tonijn over de bodem. Strooi daar overheen de tomaten, spinazie en basilicum (plus evt. verse knoflook en cashewnoten). Kluts de eieren los in een kom en voeg daar de yoghurt en tijm aan toe. Breng het op smaak met peper en zout. Kluts het nog enkele seconde goed door en giet dit mengsel over de ingrediënten in te taart. Plaats de quiche voor circa 30 minuten in de oven. De quiche is gaar als het ei helemaal gestold is.

 

Variatie tips:

 • Je kunt de soja yoghurt ook vervangen door plantaardige melk. Het eimengsel wordt dan iets dunner en minder sterk qua smaak. Ook wordt de baktijd iets langer.
 • Het gebruik van knoflook wordt afgeraden als je last hebt van een spastische darm (evenals bijvoorbeeld paprika en ui zorgt het voor gasvorming). Mocht je daar geen last van hebben dan kun je knoflook poeder aan het deeg toevoegen of verse knoflook aan de vulling voor een sterkere smaaksensatie.

 

Ik vind het super leuk om de gerechten van anderen met bakbananenmeel te zien, dus laat het mij vooral weten als je dit gerecht of een ander recept hebt gemaakt door hashtag #femkesfoodies te gebruiken op Instagram, Facebook of Twitter 🙂

 

 

 

Quiche

 

Ingredients bottom:

 • 100 g plantain flour
 • 50 g (soy) butter (cold, liquid or in soft pieces)
 • 1/2 tsp. salt
 • 40 ml water (or plant based milk)
 • optional: garlic powder

 

Ingredients filling:

 • 1 can of tuna pieces in olive oil (a 160 g)
 • 10 cherry tomato’s
 • handful of fresh spinach
 • +/- 20 basil leaves
 • 2 eggs
 • 100 g soy yoghurt (or 100 ml plant based milk)
 • 1 tsp. thyme
 • pepper and salt
 • optional: fresh garlic, unsalted cashews

 

Cooking tools and kitchen utensils:

Oven, bowl, spatula, cling film, spring tray, 2 baking sheets, dried chickpea’s or other baking beans (to bake blind), cutter, cutting board, refrigerator.

 

How do you make the quiche?

 1. Mix in a bowl the plantain flour with the salt (and garlic powder if you like). Add the butter and stir this mixture with a spatula until you get nice breadcrumbs. Then add the water and knead the pastry firmly with your hands. You will notice that the longer you knead it, the less the pastry will stick to your hands. Form a ball of the pastry, wrap it in cling film and let it rest for half an hour in the refrigerator.
 2. 30 minutes passed? Preheat the oven to 190 degrees Celsius (convection oven, top and bottom heat) and line the spring tray with parchment paper. What follows is an activity that requires some patience. Place the pastry ball in the centre of the spring tray and press it down. Spread the pastry evenly over the spring tray and then move up to cover the sides. Make sure the pastry is not too thin or it will tear during baking (see the first picture above).
 3. What follows is a process of blind baking. Place a sheet of parchment paper over the pastry (this is easiest when you crease the paper a bit in your hand). Place the dried chickpea’s or other baking beans on top of the sheet (as you can see on the second picture above). Place the spring tray at the bottom of the oven and bake the pastry blind for about 20 – 25 minutes. The pastry is ready when it looks pretty solid and slightly darker.
 4. After the baking time, remove the chickpea’s/baking beans and parchment paper from the spring tray (you can save them for another time). Spread the tuna over the pastry bottom. Cut the cherry tomatoes, spinach and basil leaves into small pieces and sprinkle them (together with some fresh garlic and cashews if you like) on top of the tuna. Whisk the eggs in a bowl and add the yoghurt and thyme. Flavour it with some pepper and salt. Whisk it well for a few seconds and pour this mixture over the ingredients in the spring tray. Place the quiche in the oven. Bake for 30 minutes until set. Leave to cool in the case and then remove from the tin. Serve in slices.