Monchoutaart van bakbananenmeel

Monchoutaart van bakbananenmeel

Monchoutaart van bakbananenmeel

De lekkerste taart die er bestaat is de monchoutaart van mijn moeder. Echt, bij uitstek. Heerlijk om laagje voor laagje op te peuzelen ;-). Helaas kunnen mijn darmen niet meer tegen alle ingrediënten die er in zitten, daarom ben ik aan het stoeien gegaan met een ‘Femke proof’ monchoutaart. Helemaal blij want hij is heel lekker! Hieronder het recept, gluten- en lactosevrij!

 

Ingrediënten voor de bodem:

 • 50 g bakbananenmeel
 • 50 g amandelmeel
 • 40 g palmsuiker (of bruine basterd suiker)
 • 1 tl (wijnsteen) bakpoeder
 • 3 tl speculaaskruiden
 • 50 g vloeibare (soja) boter
  • Indien je voor een krokante bodem kiest (zie hieronder) dan nog 6 a 7 el vloeibare (soja) boter extra
 • 1/2 ei
 • 1 tl (amandel)melk

 

Ingrediënten voor de topping:

 • 1 pakje monchou of lactosevrije roomkaas (200 g)
 • 1 el (kokosbloesem) suiker
 • 200 ml (lactosevrije / soja) slagroom
 • 1 blik taart en vlaaifruit (bijv. kersen)

 

LET OP: De ingrediënten zijn ruim genomen, afhankelijk van eigen smaak (bijvoorbeeld dikke of dunne bodem, veel of weinig slagroom) kun je de hoeveelheden bij het opmaken van de taart in het taartblik aanpassen.

 

Overige benodigdheden:

Mengkom, lepel, bakplaat, bakpapier, taartblik, oven, slagroom opklopper (of mixer), rooster om af te koelen, koelkast. Optioneel: plastic zakje en deegroller.

 

Bereidingswijze bodem (keuze tussen cake-achtig en crunchy):

 

Wil je een luchtige, cake-achtige bodem? Volg dan deze bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven) en leg een vel bakpapier in het taartblik. Meng in een mengkom alle droge ingrediënten door elkaar met een lepel. Voeg de boter, melk en het ei toe. Kneed het deeg met de handen door elkaar. Verdeel het deeg over de taartvorm. Bak de bodem in circa 30 minuten af in de oven en laat het daarna goed afkoelen. >> Volg vervolgens de beschrijving bij “bereidingswijze topping”.

 

Wil je een crunchy bodem? Volg dan deze bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 170 °C (heteluchtoven). Meng alle droge ingrediënten door elkaar met een lepel. Voeg de boter, melk en het ei toe. Kneed het deeg met de handen door elkaar. Verdeel het deeg in kleine balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Druk de balletjes  met een vork of vinger nog een beetje platter, alsof het pepernoten zijn. Plaats voor circa 12-14 minuutjes in de oven. Laat de ‘pepernoten’ daarna afkoelen. Zijn ze afgekoeld? Maal ze dan fijn. Zelf doe ik dat door de ‘pepernoten’ in een afgesloten zakje te stoppen en daar vervolgens met een deegroller overheen te rollen. Meng het kruimelmengsel dat hierdoor ontstaat met 6 a 7 el (soja) boter (zodra de kruimels wat aan elkaar blijven plakken is het goed). Leg een vel bakpapier in de taartvorm en verspreid vervolgens het kruimelmengsel eroverheen >> Volg nu ‘Bereidingswijze topping’.

 

Bereidingswijze topping:

Meng de monchou of lactosevrije roomkaas met de (kokosbloesem) suiker. Smeer dit mengsel over de bodem van de taart. In geval van de crunchy bodem kan deze wat mee omhoog komen tijdens het uitsmeren, het is daarom even een voorzichtig werkje. Klop de slagroom op en verspreid deze over de laag monchou/lactosevrije roomkaas. Verspreid tot slot de vlaaifruit eroverheen. Zet de taart voor een paar uur in de koelkast, dan worden de ingrediënten lekker fris. En smullen maar!

 

Monchoutaart van bakbananenmeel

 

Heb je dit recept of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? Ik vind het erg leuk om te zien dus deel vooral je kiekjes via Facebook of Instagram en gebruik #femkesfoodies of @femkesfoodies.

 

BewarenBewaren

Geen Reacties

Plaats een reactie