Glutenvrije worteltaart van bakbananenmeel

Glutenvrije worteltaart van bakbananenmeel

Glutenvrije worteltaart van bakbananenmeel

Het ultieme gebak voor de herfst en winter: worteltaart! Deze glutenvrije worteltaart van bakbananenmeel is heerlijk voor bij de koffie of als dessert. Het recept vraagt wel de nodige voorbereidingen, je kunt het beste een avond van te voren alvast enkele dingen klaar zetten.

 

Ingrediënten worteltaart:

 • 110 g bakbananenmeel
 • 2 tl wijnsteenbakpoeder
 • 1/2 tl baking soda
 • 3 tl kaneelpoeder*
 • 1/2 tl gemberpoeder*
 • 1/2 tl kardemompoeder*
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • 85 g ahorn siroop
 • 1 tl vanille extract
 • 110 g vloeibare (soja/room) boter
 • 110 g geraspte wortel
 • 70 g gele rozijnen
 • boter om bakblik in te vetten

* Met deze hoeveelheden is de taart niet sterk gekruid. Hou je van een nadrukkelijke smaak, gebruik dan iets meer kruiden (en ga af op de geur van het beslag of als je rauw ei mag eten, proef dan het beslag). Je kunt in plaats van deze kruiden ook speculaaskruiden gebruiken in combinatie met rasp van een halve sinaasappel.

 

Ingrediënten frosting:

 • rasp van 1 citroen
 • sap van 1 citroen
 • 3 el rijststroop (=55 g)
 • 100 g geweekte cashewnoten (min. 4 uur)
 • 3 el kokosnootroom van een blik kokosmelk dat een nacht in koelkast heeft gestaan (= 60 g)
 • 10 g gesmolten kokosolie
 • optioneel: walnoten
 • optioneel: rasp van wortel

 

Overige benodigdheden:

Oven, mengkom, mixer, kommetje, warm water, spatel, rasp, taartvorm, bakpapier, blender, groot mes.

 

Bereidingswijze worteltaart:

Wel de gele rozijnen door deze in een kommetje met warm water te doen. Je hebt de rozijnen pas straks weer nodig dus je kunt het kommetje even opzij zetten. Rasp de wortel in kleine en korte sliertjes (be prepared: dit is eventjes wat werk) en hou deze nog even apart. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven). Pak een mengkom, breek de eieren erin los en mix de eieren voor enkele minuten tot een luchtige massa. Voeg de ahornsiroop, vanille extract en vloeibare soja- of roomboter aan de eieren toe en mix het goed door elkaar. Voeg vervolgens het bakbananenmeel, bakpoeder, baking soda, kaneel, kardemom en gember toe aan het natte beslag. Mix het geheel door elkaar, er ontstaat zo een romig beslag. Spatel als laatst de wortel en rozijnen (zonder het water!) erdoor. Leg een vel bakpapier in een taartvorm en vet eventueel de zijkanten van de taartvorm in met boter. Spatel het beslag in de taartvorm en plaats de worteltaart onderaan in de oven voor circa 30 minuten. De worteltaart is gaar als een houten prikker er schoon uit komt. Laat de taart afkoelen op een rooster.

 

Bereidingswijze frosting:

Voor de frosting is het het makkelijkst om een blender te gebruiken voor een romig resultaat. Spoel de geweekte cashewnoten af en stop deze in de blender. Voeg daar de citroen rasp, citroen sap, kokosroom, rijststroop en vloeibare kokosolie aan toe. Blend het geheel tot een romige massa. Proef of het naar je smaak is, voeg eventueel nog wat laatste druppels citroen sap toe voor een frisser resultaat.

 

Taart opmaken:

Is de taart afgekoeld? Snij deze voorzichtig doormidden met een groot mes. Besmeer de bovenkant van het onderste gedeelte met een deel van de frosting. Plaats vervolgens de bovenkant weer op de taart en besmeer ook de bovenkant met het overige gedeelte van de frosting. Garneer de taart met wat gebroken walnoten en wortel rasp. Een feestje om naar te kijken én om te eten 😉 Wil je dat de frosting iets harder is? Plaats dan de taart even in de koelkast. De taart valt wel snel uit elkaar tijdens het eten, maar dat maakt het eten alleen maar makkelijker ;-).

 

Eet smakelijk!

Glutenvrije worteltaart van bakbananenmeel

 

Heb je dit recept of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik erg leuk om te zien! Deel het via Facebook of Instagram door #femkesfoodies en/of@femkesfoodies te gebruiken.

 

 

Geen Reacties

Plaats een reactie