Glutenvrij recept voor een fijne cake van bakbananenmeel

Glutenvrij recept voor een fijne cake van bakbananenmeel

Glutenvrij recept voor een fijne cake van bakbananenmeel

Met cake kun je oneindig variëren. Zo bestaat er naast ‘boerencake’ bijvoorbeeld ook ‘fijne cake’. Het verschil tussen een fijne cake en een boerencake is dat een fijne cake minder boter en ei bevat. In plaats daarvan wordt er (plantaardige) melk toegevoegd. Mijn voornemen voor dit jaar is om een variatie van cake recepten op de website te zetten ;-). Na Eva’s boerencake van bakbananenmeel is het daarom nu tijd voor een fijne cake van bakbananenmeel. Het recept is gluten- en lactose/koemelkvrij.

 

Ingrediënten voor een fijne cake van bakbananenmeel:

 • 120 g bakbananenmeel
 • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
 • 150 g (soja/room) boter
 • 150 g suiker
 • 1 zakje vanille suiker
 • 70 ml (plantaardige) melk
 • 3 eieren
 • eventueel een snufje zout als je boter geen zout bevat

 

Ook nodig:

Cakeblik, bakpapier, mengkom, mixer, spatel/lepel, oven, rooster.

 

Bereidingswijze van de fijne cake van bakbananenmeel:

Verwarm de oven voor op 170 graden (boven en onderwarmte, heteluchtoven) en bekleed het cakeblik met bakpapier. Voeg de boter en suiker in een mengkom en mix dit in circa 1 minuut goed door elkaar. Voeg de overige ingrediënten toe en mix het beslag in de laagste stand van de mixer 1 minuut door elkaar. Mix het beslag daarna in circa 3 minuten op de hoogste stand voor een luchtiger resultaat. Schep met een spatel of lepel het beslag in de cakevorm. Plaats de cake iets onder het midden van de oven en bak de cake in circa 50 minuten gaar. De cake is goed als je met een houten prikker in het midden van de cake prikt en deze er schoon uitkomt. Haal de cake uit de oven en laat hem circa 5 minuten in het blik afkoelen. Haal daarna de cake uit het bakblik en verwijder voorzichtig het bakpapier. Even laten afkoelen op een rooster en smullen maar!

 

Heb je dit recept of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? Leuk! Deel het via Facebook of Instagram en tag @femkesfoodies / #femkesfoodies dan kan ik je creatie bewonderen!

2 Reacties
 • yvonne kuijpers

  29 januari 2021 bij 14:05 Beantwoorden

  kan je de suiker vervangen door dadels bijv. en zo ja hoeveel doe je er dan in?

  • Femke's Foodies

   1 februari 2021 bij 14:59 Beantwoorden

   Hi Yvonne,

   Bedankt voor je vraag.
   Ik heb het vandaag geprobeerd met 5 medjoul dadels (104 gram) en het ging goed! Het was wel een minimale zoetheid smaak. Voor mij prima, maar als je een echte zoetekauw bent kan ik mij voorstellen dat je er dan nog wat meer naar smaak bij wilt doen.

   Veel bakplezier!
   Groetjes Femke

Plaats een reactie