Glutenvrije Anzac biscuits

Glutenvrije Anzac biscuits

Glutenvrije Anzac biscuits

Vandaag – 25 april – is het Anzac Day. Op Anzac Day worden de leden van de Australian and New Zealand Army Corps herdacht, die in Gallipoli tegen het Ottomaanse rijk vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Traditioneel worden op deze dag Anzac biscuits gegeten. Het verhaal gaat dat deze biscuitjes naar de soldaten werden opgestuurd (door hun vrouwen) omdat de koekjes lang houdbaar waren en ook in tact bleven tijdens het vervoer. In het originele recept voor Anzac biscuits wordt bloem gebruikt. Ik maakte een glutenvrije variant door het bloem te vervangen met bakbananenmeel. De koekjes zijn met stipt mijn nieuwe favoriete recept. Ze zijn heerlijk knapperig aan de buitenkant en volmaakt chewy van binnen!

 

Ingrediënten voor 20 biscuits:

  • 90 g bakbananenmeel
  • 90 g (glutenvrij) havermout
  • 90 g palmsuiker
  • 40 g gemalen kokos
  • 90 g vloeibare (soja)boter
  • 2 el golden syrup
  • 1 el warm water
  • 1/2 tl baking soda

 

Overige benodigdheden:

Mengkom, bakplaat, bakpapier, oven, rooster.

 

Bereidingswijze glutenvrije Anzac biscuits:

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven, onder- en bovenwarmte). Meng in een mengkom de droge ingrediënten (bakbananenmeel, havermout, palmsuiker en gemalen kokos) goed door elkaar. Los de baking soda in het water op en voeg dit samen met de vloeibare boter en golden syrup toe aan de mengkom. Kneed met je handen alle ingrediënten goed door elkaar. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel het deeg in 20 evenredige stukjes. Maak van elk stukje een rond plat biscuit en leg deze goed verdeeld over de bakplaat. Bak de glutenvrije Anzac biscuits in het midden van de oven in 14 minuten gaar. Haal de bakplaat met biscuits uit de oven en laat de biscuits circa 4 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg de Anzac biscuits vervolgens op een rooster zodat de koekjes tijdens het koelen aan de buitenkant knapperig kunnen worden en de binnenkant niet te zacht wordt. Zijn ze wel te zacht? Bak de biscuits dan de volgende keer nog ietsjes langer. Laat de biscuits ongeveer 30 minuten afkoelen en smullen maar!

Koekjes baktip: Koekjes komen zacht uit de oven. Om de gaarheid te bepalen kun je daarom het beste naar de kleur van de koeken kijken. Zijn de randen mooi goud-bruin? Dan kun je de koekjes uit de oven halen!

 

Heb je dit recept of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? Leuk! Laat het mij vooral zien via Facebook of Instagram met #femkesfoodies en/of @femkesfoodies. 

 

 

Geen Reacties

Plaats een reactie