Vegan en glutenvrije brownies

Vegan en glutenvrije brownies

Vegan en glutenvrije brownies

Op veler verzoek deel ik hierbij het recept voor heerlijke vegan en glutenvrije brownies. Deze brownies maakte ik speciaal voor de Vrij Van Veggie Food Fair; een food event in de Jaarbeurs van Utrecht waarop veel liefhebbers van gezonde voeding afkwamen. Ik wilde graag iets maken dat zoveel mogelijk mensen zouden kunnen proeven. Daarom is dit recept vrij van gluten, geraffineerde suikers, lactose en ei. Tevens is het vegan. Kortom, krijg je gezelschap op visite met verschillende dieetwensen? Dan is dit de perfecte traktatie! Nog nooit heb ik ook een recept door zoveel mensen kunnen laten keuren haha. M’n hart deed een sprongetje bij iedere ‘mmm’ of ‘oh wauw’ die ik hoorde. Circa 90% was erg enthousiast, vond het luchtig en zacht. De cacao werd geproefd en ook een beetje de kokos. Een enkeling vond het iets te klef of het was niet zijn/haar smaak. Wat kan ik zeggen, over smaak valt niet te twisten ;-). Ben je nieuwsgierig geworden? Hierbij het recept.

 

>> Please find the English written recipe of these vegan and gluten-free brownies below<< 

 

Ingrediënten:

 • 110 g bakbananenmeel
 • 60 g cacao
 • 110 g palmsuiker
 • snufje zout
 • 1 tl baking soda
 • 1 tl azijn
 • 1 tl vanille extract
 • 100 g gesmolten kokosolie
 • 190 ml water
 • 100 ml kokosroom (hoe romiger hoe beter)*

* Kokosroom krijg je door een blik kokosmelk een nachtje achterin in de koelkast te laten staan. Achterin de koelkast is het het koudst en deze kou is nodig zodat het water en de room zich kunnen gaan scheiden. Haal het blik vervolgens voorzichtig uit de koelkast, niet schudden :-).

 

Overige benodigdheden:

Mengkom, steelpan, lepel/garde/mixer, bakplaat, bakpapier, brownievorm, oven.

 

Bereidingswijze vegan en glutenvrije brownies

Weeg alle droge ingrediënten af (bakbananenmeel, cacao, baking soda, zout en palmsuiker) en doe deze in een mengkom. Hussel de droge ingrediënten goed door elkaar, totdat alles dezelfde kleur heeft. Verwarm de kokosolie in een steelpan zodat deze vloeibaar wordt. Is het vloeibaar? Laat het dan even afkoelen. Giet vervolgens de vloeibare kokosolie samen met de azijn, vanille extract en water bij de droge ingrediënten. Mix het geheel met een lepel, garde of mixer goed door elkaar. Mix als laatste de kokosroom door het geheel. Bekleed de brownie vorm met bakpapier en schep het beslag in de vorm. Je kunt het beslag nu laten rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (heteluchtoven oven, onder- en bovenwarmte). Terwijl de oven opwarmt, kan het resistent zetmeel alvast wat vocht absorberen. Dit is fijn want zo blijft de brownie langer vers. Als de oven de juiste temperatuur heeft bereikt kun je de brownie vorm in het midden van de oven plaatsen voor circa 30 minuten. De vegan en glutenvrije brownie is gaar als een houten prikker er schoon uit komt. De brownie is heerlijk om zowel warm of koud op te eten. Eet smakelijk!

 

Heb je deze vegan en glutenvrije brownies gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel je creatie vooral op Facebook en/of Instagram met behulp van @femkesfoodies en/of #femkesfoodies. Ik ben benieuwd! 

 

Vegan en glutenvrije brownies

 

Vegan and gluten-free brownies

 

Ingredients:

 • 110 g plantainflour
 • 60 g cacao
 • 110 g palmsugar
 • pinch of salt
 • 1 tsp baking soda
 • 1 tsp vinegar
 • 1 tsp vanille extract
 • 100 g coconut oil (melted)
 • 190 ml water
 • 100 ml coconut cream*

* Put a can of coconut milk in the back of the fridge for a night (at least 12 hours). The water and the cream need to separate and this will only happen if it’s cold enough. Do not shake the can!

 

Other supplies:

Mixing bowl, saucepan, spoon/whisk/electric mixer, baking tray, parchment paper, square or rectangular baking dish, oven.

 

How to make the vegan and gluten-free brownies?

Combine all dry ingredients (plantain flour, cacao, baking soda, pinch of salt and palm sugar) in a mixing bowl. Melt the coconut oil in a saucepan and remove from heat to let it cool a bit. Combine the melted coconut oil, vinegar, vanille extract and water with the dry ingredients. Mix with a spoon/whisk/electric mixer until nice and smooth. Finally, mix the coconut cream trough the batter.

Line the baking dish with parchment paper. Transfer the brownie batter to the lined baking dish. You can let the batter rest while heating up the oven to 180 C. When the oven has reached the right temperature, place the baking dish in the middle of the oven for about 30 minutes. The vegan and gluten-free brownies are ready when a skewer inserted into the centre comes out clean. Enjoy!

 

Did you make these vegan and gluten-free brownies or another recipe with plantain flour? I really love to see that! Share your creation with me on Facebook and/or Instagram and use @femkesfoodies and/or #femkesfoodies.

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen Reacties

Plaats een reactie