Lactose- en glutenvrije biscuittaart van bakbananenmeel
Deze lactose- en glutenvrije biscuittaart van bakbananenmeel is perfect voor een verjaardag! Het is een feestje voor zowel de ogen als de mond ;-). Je kunt hem helemaal naar eigen smaak decoreren, bijvoorbeeld met verse aardbeien en aardbeienjam of met frambozen, blauwe bessen, bramen en bosvruchtenjam. Heel veel bakplezier!
Ingrediënten:
- 150 g bakbananenmeel
- 150 (kokosbloesem)suiker
- 5 eieren
- 1/4 tl zout
- 2 tl vanille poeder (=zoete variant) of rasp van een halve (bio) citroen (=frisse variant)
- 250 g jam (bijv. aardbeienjam of bosvruchtenjam)
- 400 g lactosevrije slagroom
- 200 g fruit, bijv. verse aardbeien of frambozen, blauwe bessen en bramen
Overige benodigdheden:
Hittebestendige mengkom, pannetje met kokend water (bain-marie), mixer, zeef, taartvorm (diameter van 27 cm), bakpapier, spatel, groot mes.
Hoe maak je de lactose- en glutenvrije biscuittaart van bakbananenmeel?
De biscuittaart
Verwarm de oven voor op 180 °C (heteluchtoven, onder- en bovenwarmte).
Doe de (kokosbloesem)suiker, eieren en zout in een hittebestendige mengkom.
Plaats de kom op een bain-marie en klop het eiermengsel tot deze ongeveer 37 °C is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, dan kun je de kom van de bain-marie afhalen.
Klop het eiermengsel verder tot het goed stijf is (dit duurt circa 8 minuten op de hoogste stand van de mixer).
Zeef het bakbananenmeel en – bij gebruik van vanille poeder ook – de vanille poeder boven het eiermengsel en spatel dit heel voorzichtig door de luchtige massa heen, tot al het meel goed is opgenomen. Let op: gebruik vanaf nu geen mixer meer want dan verlies je de luchtigheid. Spatel ook niet te lang. Gebruik je citroen rasp? Spatel deze dan er als laatste ook doorheen.
Vet een taartvorm in en bekleed de onderkant van de vorm met bakpapier.
Schep het beslag in de taartvorm en bak het biscuit zo’n 20 minuten in de oven. De biscuit is gaar als je met een houten sateprikker er in prikt en deze er schoon uit komt.
Haal een mesje heel voorzichtig langs de randen van het taartblik zodat je de biscuittaart er heel uit kunt halen. Laat het biscuit goed afkoelen op een rooster. Daar wordt het biscuit stevig van waardoor je hem straks beter kunt snijden.
De garnering
Snij de biscuittaart voorzichtig doormidden. Voor de perfectionisten onder ons, je kunt eventueel een klein houten prikkertje aan de zijkant van de onderste laag prikken en daarna precies erboven in de bovenste laag. Zo kun je de taart perfect passend maken als je straks de helften weer op elkaar legt. Besmeer de onderste helft van de biscuittaart met de jam. Klop of mix de slagroom stijf en smeer hiervan de helft boven op de jam. Plaats de bovenste helft van het biscuit er weer op en besmeer deze met de andere helft van de slagroom. Garneer het fruit tot slot feestelijk over de slagroom. Tadaaa, smullen maar!
Tips:
- Bewaar de taart in de koelkast.
- Krijg je de taart niet in 1 of 2 dagen op? Snij de taart dan in feestelijke taartpunten en bewaar deze in de vriezer. Je kunt een taartpunt het beste 1,5 – 2 uur van te voren eruit halen om te laten ontdooien.
- Je kunt deze taart makkelijk een dag van te voren maken, de volgende dag is hij ook lekker!
Heb je deze biscuittaart of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? dat vind ik erg leuk om te zien! Deel het vooral via Facebook en Instagram door middel van @femkesfoodies en #femkesfoodies.
Irene van der Bijl
19 augustus 2021 bij 09:03Hallo Femke
Zou ik de bananenmeel kunnen vervangen door boekweitmeel
Irene
Femke's Foodies
31 juli 2022 bij 12:16Hi Irene, sorry voor mijn late reactie! Je kunt het denk ik vervangen, alhoewel boekweitmeel wel een uitgesprokere smaak heeft. Ook heb je misschien iets meer meel nodig om hetzelfde resultaat te bereiken, tot max 40%. Heel veel succes! Ik ben benieuwd! Liefs Femke