Glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel

Glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel

Glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel

Wist je dat je ook hele lekkere glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel kunt maken? Ze lijken veel op de mini eierkoeken die je in de supermarkt kunt kopen. Die zijn echter vaak gemaakt van tarwe en melk (naast een heleboel andere ingrediënten) en daardoor niet voor iedereen geschikt. Onderstaand recept is lactosevrij en glutenvrij en bestaat uit slechts 5 ingrediënten. Het recept is voor 6 eierkoeken, dat is precies goed voor een bakplaat van 38 x 45 cm. Dan lopen ze niet in elkaar over :-).

 

Ingrediënten voor 6 eierkoeken:

  • 60 g bakbananenmeel
  • 55 g kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • rasp van 1/2 (bio) citroen

 

Overige benodigdheden:

Hitte bestendige mengkom, mixer, spatel, grote lepel, bain-marie (pan met laagje kokend water), zeef, bakplaat, bakpapier, oven.

 

Hoe maak je de glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel?

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte, heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier eventueel ook in.

Vul de hitte bestendige mengkom met de eieren, kokosbloesemsuiker en zout en plaats deze op de bain-marie (een pan met een laagje kokend water). Zet de mixer op de hoogste stand en klop het eiermengsel stijf totdat het mengsel ongeveer 37 graden is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, kun je de kom van de bain-marie afhalen. Vervolg het opkloppen van het eiermengsel tot het goed stijf is (dit duurt circa 8 minuten op de hoogste stand).

Zeef het bakbananenmeel boven het eiermengsel. Spatel dit samen met de citroenrasp heel voorzichtig door de luchtige massa heen, tot de rasp en al het meel goed is opgenomen. Spatel zo efficiënt mogelijk om de luchtigheid te behouden.

Schep met een grote spatel en/of lepel het beslag in 6 hoopjes op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag, de eierkoeken lopen tijdens het bakken uit. Bak de glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel in circa 12-14 minuten gaar. Bij 12 minuten heb je een smeuïge binnenkant, bij 14 minuten een wat knapperige buitenkant. Let op: de baktijd kan per oven verschillen. Laat de eierkoeken goed afkoelen op een rooster. Verwijder daarna het bakpapier. Tadaaa de eierkoeken zijn klaar om te eten!

 

Ervaringstips

Sommige mensen volgen trouw een recept (ik, voordat ik Femke’s Foodies begon :-)), andere mensen passen recepten graag aan (ik nu, nooit gedacht ;-)). Mocht je een ‘recept aanpasser’ zijn, dan deel ik hierbij graag mijn ervaringen. Ik heb namelijk verschillende versies geprobeerd die niet allemaal even succesvol waren ;-). Dat scheelt hopelijk experimenteren!

  • Wil je graag minder suiker gebruiken? Helaas worden de eierkoeken dan heel brossig en droog. Oftewel, ze vallen uit elkaar en zijn niet lekker. Dat is tenminste het geval als je de hoeveelheid suiker met de helft halveert (ja, als ik het doe, doe ik het goed).
  • Kan ik de kokosbloesemsuiker vervangen door kristalsuiker? Helaas kloppen de verhoudingen dan niet meer. De eierkoeken lopen dan erg uit alsof ze als het ware te nat zijn. Kennelijk werkt kristalsuiker net iets anders uit in het recept.

 

Heb je deze eierkoeken of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik erg leuk om te zien! Deel het vooral via Facebook en Instagram en tag mij met @femkesfoodies en #femkesfoodies. Veel bakplezier!

Glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen Reacties

Plaats een reactie