Vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood

Vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood

Vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood

Het recept voor dit vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood is geïnspireerd op het ‘chocolate bananabread’ recept van Rens Kroes. Het is een heerlijk smeuïg brood dat je perfect in de vriezer kunt bewaren als je het brood niet in 1-3 dagen op eet. Wat dan vooral lekker is, is het (bevroren) plakje bananenbrood onder de tostigrill te leggen! Daar wordt hij heerlijk warm en vers van en de buitenkant een klein beetje crunchy. Ben je gezwicht? Ga dan snel door naar het recept ;-).

 

Ingrediënten:

 • 120 g bakbananenmeel
 • 1/2 tl zout
 • 2 tl baking soda
 • 1 tl vanille poeder
 • 25 g cacao (= 4 el)
 • 25 g chiazaad (= 3 el)
 • 150 ml water
 • 325 g rijpe bananen (circa 3 stuks)
 • 120 ml plantaardige melk (bijv. gv havermelk of kokosmelk)
 • 120 ml kokosolie, gesmolten
 • 1 el citroensap
 • 30 g medjool dadels (zonder pit)

 

Overige benodigdheden:

Mengkom, lepel, Nutribullet (of een andere blender), cakevorm, bakpapier.

 

Hoe maak je het vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood?

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven, onder- en bovenwarmte) en bekleed de cakevorm met bakpapier. Je kunt de oven ook iets later aanzetten als hij snel op temperatuur is.

Week de chiazaadjes in het water voor 15 minuten. Pak ondertussen de Nutribullet of blender erbij. Verwerk de bananen, (haver/kokos)melk, gesmolten kokosolie en citroensap in de blender. Voeg de pitloze dadels toe en verwerk ook deze bij het bananenmengsel in de blender. Mix het geheel zo lang tot dat het egaal en romig wordt.

Stop vervolgens alle droge ingrediënten in een mengkom en roer de ingrediënten goed door elkaar met een lepel. Voeg het bananenmengsel uit de blender toe en roer opnieuw goed met de lepel tot dat alles goed gemengd is. Voeg op het laatst de geweekte chiazaadjes toe en roer voor een laatste maal alles goed door elkaar.

Doe het beslag in de cake vorm. Plaats de vorm in de voorverwarmde oven voor circa 45 minuten. Let op, dit kan per oven verschillen. Check daarom je chocolade bananenbrood regelmatig tijdens het bakken. Het bananenbrood is gaar als je er met een houten saté prikker in prikt en deze er schoon uit komt.

Is je bananenbrood klaar? Haal hem dan uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Daarna lekker smullen natuurlijk!

 

Bewaartips:

 • Je kunt het vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood circa 3 dagen bewaren mits goed verpakt in vershoudfolie en daaromheen aluminiumfolie of in een voedsel bewaardoosje. Je kunt het brood in dat geval het beste niet in plakjes snijden, dan blijft het langer vers.
 • Wil je het chocolade bananenbrood invriezen? Snij dan het bananenbrood in plakjes en leg tussen ieder plakje een klein velletje bakpapier. Stop het vervolgens in een diepvriesdoosje in de vriezer. Zo kun je de bevroren plakjes eenvoudig pakken en blijven ze niet aan elkaar plakken. Wat overheerlijk is, is een bevroren plakje onder de tostigrill te leggen. Zo krijg je het resultaat van vers gebakken bananenbrood!

 

Vegan en glutenvrij chocolade bananenbrood

 

Heb je dit vegan en glutenvrije chocolade bananenbrood gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Leuk! Ik vind het super leuk om je creatie te zien dus deel het vooral via Facebook en/of Instagram en tag mij via @femkesfoodies en #femkesfoodies.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geen Reacties

Plaats een reactie