Glutenvrije eierkoeken met rozijnen

Glutenvrije eierkoeken met rozijnen

Glutenvrije eierkoeken met rozijnen

Glutenvrije eierkoeken worden vaak met amandelmeel gemaakt, maar wist je dat je ook hele lekkere glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel kunt maken?! Ideaal als je een notenallergie hebt of als je een keer iets anders wilt proberen. Hieronder vind je het recept voor glutenvrije eierkoeken met rozijnen. Het recept is ook lactose- en koemelkvrij! Geen fan van rozijnen? Zie hier het recept zonder: glutenvrije eierkoeken van bakbananenmeel. Met het beslag kun je 6 eierkoeken maken, dat is precies goed voor een bakplaat van 38 x 45 cm. Dan lopen ze niet in elkaar over :-).

 

Ingrediënten voor 6 eierkoeken:

  • 60 g bakbananenmeel
  • 55 g kokosbloesemsuiker
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • rasp van 1/2 (bio) citroen
  • handje rozijnen (circa 40 g)

 

Overige benodigdheden:

Hitte bestendige mengkom, mixer, spatel, grote lepel, bain-marie (pan met laagje kokend water), zeef, bakplaat, bakpapier, oven.

 

Hoe maak je de glutenvrije eierkoeken met rozijnen?

Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte, heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vet het bakpapier eventueel in zodat je de eierkoeken er straks makkelijker af kunt halen.

Vul de hitte bestendige mengkom met de eieren, kokosbloesemsuiker en zout en plaats deze op de bain-marie (een pan met een laagje kokend water). Zet de mixer op de hoogste stand en klop het eiermengsel stijf totdat het mengsel ongeveer 37 graden is. Als je met je vingers voelt en het niet meer koud aanvoelt, kun je de kom van de bain-marie afhalen. Vervolg het opkloppen van het eiermengsel tot het goed stijf is (dit duurt circa 8 minuten op de hoogste stand).

Zeef het bakbananenmeel boven het eiermengsel. Spatel dit samen met de citroenrasp heel voorzichtig door de luchtige massa heen, tot de rasp en al het meel goed is opgenomen. Spatel zo efficiënt mogelijk om de luchtigheid te behouden.

Schep met een grote spatel en/of lepel het beslag in 6 hoopjes op de bakplaat. Werk vooral de hoogte in, dat maakt ze extra luchtig. Zorg voor voldoende ruimte tussen de hoopjes beslag, de eierkoeken lopen tijdens het bakken iets uit. Bak de glutenvrije eierkoeken met rozijnen in circa 12 minuten gaar. Let op: de baktijd kan per oven verschillen. Laat de eierkoeken goed afkoelen op een rooster. Verwijder daarna het bakpapier. Tadaaa de eierkoeken zijn klaar om te eten!

 

Ervaringstips

  • Wil je graag minder suiker gebruiken? Helaas worden de eierkoeken dan heel brossig en droog. Oftewel, ze vallen uit elkaar en zijn niet lekker. Dat is tenminste het geval als je de hoeveelheid suiker met de helft halveert (als ik het doe, doe ik het goed ;-)).
  • Wil je de kokosbloesemsuiker vervangen door kristalsuiker? Helaas kloppen de verhoudingen dan niet meer. De eierkoeken lopen met dezelfde hoeveelheid kristalsuiker erg uit alsof ze als het ware te nat zijn. Kennelijk werkt kristalsuiker net iets anders uit in het recept.

 

Heb je deze eierkoeken of een ander recept met bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik erg leuk om te zien! Deel het vooral via Facebook en Instagram en tag mij met @femkesfoodies en #femkesfoodies. Veel bakplezier!

Glutenvrije eierkoeken met rozijnen

Geen Reacties

Plaats een reactie