Verschil tussen bakbananenmeel en bananenmeel

Verschil tussen bakbananenmeel en bananenmeel

Verschil tussen bakbananenmeel en bananenmeel

Wat is het verschil tussen bakbananenmeel en bananenmeel? Deze vraag ontvang ik regelmatig. Tijd om de verschillen op een rijtje te zetten!

 

Bakbananen versus bananen

Als eerste zal ik ingaan op enkele verschillen tussen bakbananen en bananen. Een uiterlijk verschil is dat een bakbanaan een stuk groter is dan een gewone banaan. Ook is de schil van een bakbanaan dikker. Qua samenstelling zit er minder vocht in een bakbanaan en is deze daardoor ook steviger. Tot slot bevat een bakbanaan meer resistent zetmeel. Resistent zetmeel draagt onder andere bij aan een verbeterde darmflora.

Er is echter ook een overeenkomst. Zoals de namen aangeven komen bakbananen en gewone bananen namelijk van dezelfde plantenfamilie. Of beter gezegd, van dezelfde bananenfamilie. Sommige bedrijven/merken kiezen er daarom voor om van ‘bananenmeel’ te spreken, ongeacht het type banaan dat voor het meel wordt gebruikt. Dit om het voor de consument zo eenvoudig mogelijk te maken. Als ik kijk naar hoe vaak mensen bijvoorbeeld ‘bananen-bakmeel’ zeggen, herken ik de ingewikkeldheid voor consumenten en kan ik de bedrijven daar ergens geen ongelijk in geven ;-). Echter vind ik dat je als consument zo goed mogelijk geïnformeerd moet worden over wat je eet, daarom is het bij Femke’s Foodies duidelijk dat het meel van bakbananen wordt gemaakt en niet van gewone bananen.

 

Onrijpe versus rijpe (bak)bananen

Naast het type banaan dat gebruikt wordt om meel van te maken, kun je ook een onderscheid maken in rijpheid van de (bak)banaan. Zo bestaat er meel van onrijpe (bak)bananen en van rijpe (bak)bananen. Bij onrijpe, oftewel groene, (bak)bananen heeft de suikeromzetting nog niet plaatsgevonden. Dat brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Het meel heeft een neutrale smaak en smaakt dus niet naar banaan.
  • Het meel bevat weinig van nature aanwezige suikers.

 

Het meel van Femke’s Foodies wordt van onrijpe bakbananen gemaakt. Dit staat vermeld op de verpakking maar je kunt er ook op een andere manier achter komen, namelijk door te kijken naar de voedingswaarde tabel. Het lage percentage van nature aanwezige suikers wordt daar zichtbaar: 2,8 g per 100 g bakbananenmeel. Ter vergelijking, op het etiket van een ander merk bananenmeel zag ik de aanwezigheid van 73,8 g suiker per 100 g bananenmeel. Dat meel wordt dus duidelijk van rijpe (bak)bananen gemaakt. Bij onduidelijkheid op de verpakking over de rijpheid van de (bak)bananen kun je er met behulp van de voedingswaarde tabel dus gelukkig alsnog achterkomen!

 

Waarom heeft Femke’s Foodies voor meel van onrijpe bakbananen gekozen?

Omdat ik zoveel mogelijk mensen, en met name darmen, blij wil maken met het meel! Dat behoeft waarschijnlijk enige toelichting ;-).

De keuze voor meel van onrijpe bakbananen komt onder andere voort uit het FODMAP voedingspatroon. Dit voedingspatroon is gericht op mensen met een prikkelbare darm (ook wel bekend als spastische darm). FODMAP staat voor fermentable oligosaccharides disaccharides monosaccharides and polyols. Ingewikkelde woorden maar waar het op neer komt is dat elke letter voor een groep koolhydraten staat (respectievelijk fructanen en galactanen, lactose, fructose en suikeralcoholen) waarbij uit onderzoek is gebleken dat zij voor klachten kunnen zorgen. Denk daarbij aan een opgeblazen buik, obstipatie, diaree, etc. Middels eliminatie en introductie fases kun je er achter komen tegen welke voedingsmiddelen binnen die groepen koolhydraten je prikkelbare darm wel of niet kan.

Over het algemeen geldt dat onderstaande tabel als uitgangspunt genomen kan worden als het gaat om voedingsmiddelen waar een prikkelbare darm goed of minder goed tegen kan. Het is een uitgangspunt want uiteraard is iedereen anders en kunnen er per persoon verschillen bestaan. Ik heb zelf een spastische darm en kan bijvoorbeeld niet goed tegen kiwi terwijl deze wel in de groene ‘safe zone’ staat. Daar is dan ook de eerder genoemde eliminatie en introductie fase voor, om van een goede algemene lijst een optimale gepersonaliseerde lijst te maken. Ondanks dat er verschillen per persoon kunnen bestaan, is uit onderzoek van de Monash universiteit gebleken dat mensen met een spastische darm grosso modo goed tegen voedingsproducten uit de groene kolom kunnen. Wat staat er bij het kopje starches: groene bakbananen (‘plantain, green, verdes’)! Dit terwijl onrijpe bananen in de gele kolom staan, oftewel in de kolom waar je niet te veel van moet eten (zie ‘banana, unripe’ onder het kopje ‘fruits’ en ‘be careful’).

Dat mensen met een prikkelbare darm in het algemeen beter tegen onrijpe bakbananen kunnen dan tegen onrijpe bananen is dan ook een eerste reden voor de bakbananenmeel keuze. Een tweede reden is dat onrijpe bakbananen veel meer resistent zetmeel bevatten dan onrijpe bananen. Lees hier meer over welke gezondheidsvoordelen dat oplevert. Omdat je, tot slot, met een neutrale meel smaak veel meer verschillende recepten kunt maken, heb ik voor de onrijpe variant gekozen en niet voor rijpe bananen.

 

 

Hopelijk is zo het verschil tussen bakbananenmeel en bananenmeel duidelijk geworden en vond je het leuk om te lezen waarom Femke’s Foodies zich specifiek op bakbananenmeel richt. Wil je meer over bakbananenmeel van Femke’s Foodies lezen? Klik dan hier. Wil je meel van onrijpe bakbananen bestellen? Dat kan hier! Mocht je nog vragen hebben of meer over bovenstaande willen weten? Mail dan naar info@femkesfoodies.nl.

 

P.S. Op deze websites kun je meer over het FODMAP voedingspatroon lezen:

Geen Reacties

Plaats een reactie