Glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel

Glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel

Glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel

Glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel – Je denkt misschien wat?! Roti kukus (of roti koekoes) is een Indische cake die bereid wordt met behulp van stoom. Je maakt hem dus niet in de oven maar op het fornuis met een stoompan. Het is een heerlijk luchtige cake en heel anders dan de traditionele cake! Wees wel opgelet want waar je met een gewone cake vaak niet echt de mist in kan gaan, is dat bij deze cake sneller het geval. Het gevaar op instorten lijkt wat groter. Maar als je onderstaande instructies opvolgt moet het goed komen ;-). Het is absoluut de moeite waard om een keer te proberen!

 

Ingrediënten (voor 8 cake punten):

 • 100 g bakbananenmeel
 • 1 flinke tl wijnsteenbakpoeder
 • 100 gram (kokosbloesem)suiker*
 • 4 eidooiers
 • 2 eiwitten
 • 125 ml spa rood
 • 2 tl vanille poeder
 • optioneel: 1 el carobe poeder of cacao (of meer/minder naar smaak)

*Op de foto boven aan de pagina is de roti kukus gemaakt met gewone suiker en carobe. Op de foto beneden aan de pagina is de roti kukus gemaakt met kokosbloesemsuiker. Bij kokosbloesemsuiker wordt de cake dus iets donkerder.

 

Overige benodigdheden:

Stoompan met veel gaatjes (bodem en zijkanten), theedoek, bakpapier, kokend water, mengkom, mixer.

 

Hoe maak je de glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel?

Voeg de de eidooiers en eiwitten in een mengkom en mix het met een mixer tot een luchtige massa op hoge snelheid (circa 5 minuten). Voeg de (kokosbloesem)suiker toe en mix goed door tot dat alle suiker is opgenomen. Voeg vervolgens het bakbananenmeel, de wijnsteenbakpoeder en vanille poeder toe en mix het tot een romig beslag. Mix tot slot de spa rood er door heen om de luchtigheid weer terug te krijgen.

Vul de pan met een laagje water en breng dit aan de kook. Meet de hoeveelheid water zo af dat het water bij het koken niet de stoompan raakt. Bekleed de stoompan (pan met gaatjes) met bakpapier en plaats deze boven de pan waar het water in kookt. Vul de stoompan met het beslag, maar zorg dat je nog een klein deel in de kom overhoud. Meng het resterende deel van het beslag met carobe poeder of cacao en verspreid dit vervolgens door het beslag in de stoompan zodat je een marmereffect krijgt.

Bedek de deksel van de pan met een theedoek en plaats deze op de stoompan. Zorg ervoor dat de pan echt volledig afgedekt is (heel belangrijk!). De theedoek voorkomt dat het condens op de cake lekt. Laat de cake 20 tot 25 minuten stomen. Controleer of hij gaar is door met een houten prikkertje in het midden van de cake te prikken. Komt hij er schoon uit dan kun je de cake uit de stoompan halen. Je kunt de roti kukus zowel warm als koud opeten. Eet smakelijk!

 

Tips:

 • Roti kukus is ook lekker met een laagje (plantaardige) boter.
 • Voorkom dat het water in de pan op is. Als het op is, vul dan direct kokend water toe. Plaats de stoompan er daarna weer snel boven.

 

Heb je deze glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel je het met mij via Facebook of Instagram? Dat kan met behulp van @femkesfoodies en #femkesfoodies.

 

Glutenvrije roti kukus van bakbananenmeel

 

4 Reacties
 • Truus van der Wolf

  12 juli 2020 bij 10:51 Beantwoorden

  Na 45 min. Was de cake nog steeds zacht en niet gaar. Het enige wat ik veranderd heb is het bakpapier vervangen door een theedoek.

  • Femke's Foodies

   13 juli 2020 bij 07:50 Beantwoorden

   Hi Truus,
   Wat jammer dat het niet gelukt is! Een theedoek in de pan met gaatjes zou inderdaad ook moeten werken. Was de bovenkant van de pan volledig afgedekt door de deksel? En zat er voldoende water in de onderste pan maar niet te veel zodat het de gaatjes pan niet raakte? Ik help je graag dus mocht ik iets kunnen betekenen mag je altijd mailen.
   Groetjes Femke

 • Peggy

  27 maart 2021 bij 13:07 Beantwoorden

  Hi Femke, heb je enig idee of ik het bananenmeel kan vervangen voor bijv. boekweitmeel, lupinemeel, amandelmeel of volkoren speltmeel?

  • Femke's Foodies

   30 maart 2021 bij 10:41 Beantwoorden

   Hi Peggy,

   Bedankt voor je vraag. Ik denk dat boekweitmeel of volkoren speltmeel het meest geschikt zijn. Gebruik dan wel ongeveer 60 g meer (je hebt namelijk 40% minder bakbananenmeel nodig in recepten). Succes met bakken!

   Groetjes Femke

Plaats een reactie