Appel-kaneel pannenkoek van bakbananenmeel

Appel-kaneel pannenkoek van bakbananenmeel

Appel-kaneel pannenkoek van bakbananenmeel

Het is nationale pannenkoekdag! Daarom deel ik vandaag dit lekkere recept voor een appel-kaneel pannenkoek van bakbananenmeel! Het recept is glutenvrij, lactosevrij en kidsproof want er is geen suiker aan toegevoegd. En, nog belangrijker, hij is getest door de vriendjes en vriendinnetjes van mijn zoontje Samuel op de crèche. Zij hebben er lekker van gesmikkeld!

 

Ingrediënten voor 9 mini appel-kaneel pannenkoekjes:

  • 80 g bakbananenmeel
  • 2 tl ceylon kaneel (of meer naar smaak)
  • 200 ml plantaardige melk (ik gebruik kokosmelk)
  • 2 eieren
  • 1 appel
  • plantaardige boter (om de pannenkoeken in te bakken)
  • optioneel: 2 el ahorn siroop voor de zoetekauw

 

Overige benodigdheden:

Mixer, beslagkom, koekenpan (eventueel 2), platte spatel, appelboor, scherp mesje, snijplank.

 

Bereidingswijze:

Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij de appel vervolgens in ronde plakjes.

Meng met een mixer alle ingrediënten (behalve de plantaardige boter en appelrondjes) door elkaar.

Vet een hete koekenpan in leg een appelrondje in het midden van de pan. Verspreid daarna een deel van het beslag over de appel en er omheen. Bak op niet al te hoog vuur de pannenkoek aan beide zijden goudbruin.

Ik maakte het mijzelf makkelijk door de pannenkoek aan één kant in een mini koekenpan te bakken. Vervolgens kiepte ik de pannenkoek om in een andere grotere verwarmde koekenpan om de achterkant te bakken. De voordelen hiervan:

  • De pannenkoek scheurt niet bij het omdraaien;
  • Je hoeft niet met een spatel de pannenkoek los te peuteren (de zwaartekracht doet zijn werk);
  • Je kunt sneller verder met het bakken van de overige pannenkoeken;
  • Je kunt zo mooie ronde pannenkoeken bakken, die allemaal even groot zijn, heerlijk voor de perfectionist.

 

Herhaal bovenstaande tot het beslag op is, daarna kun je de pannenkoeken lekker opeten!

 

Variatie en baktips:

TYPE MELK *** In plaats van kokosmelk kun je ook andere type melk voor het beslag gebruiken zoals gewone melk, sojamelk en amandelmelk. Melk kan wel variëren in dikte, waardoor je soms net iets meer of iets minder melk moet toevoegen voor de gewenste dikte van de pannenkoeken. Bovenstaand recept is gebaseerd op de koelverse kokosmelk van Alpro.

DIRECT BAKKEN *** Voor het beste resultaat pannenkoeken is het belangrijk dat je na het klaarmaken van het beslag de pannenkoeken direct bakt. Als het beslag langer staat wordt het dikker vanwege het hoge gehalte zetmeel in bakbananenmeel. Wist je dat dit zetmeel verschillende gezondheidsvoordelen mee brengt zoals een betere stoelgang? Lees meer hier.

KROKANT *** Vet na het bakken van iedere pannenkoek de koekenpan opnieuw in voor een krokante pannenkoek.

ZOET *** In plaats van ahorn siroop (ook wel bekend als ‘maple syrup’) kun je ook honing of andere suikers gebruiken om de pannenkoeken te zoeten.

 

Heb je deze appel-kaneel pannenkoek van bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het via Instagram of Facebook en tag @femkesfoodies, dan kom ik je creatie bewonderen!

 

Appel-kaneel pannenkoek van bakbananenmeel

2 Reacties
  • Gertie De Pooter

    28 september 2019 bij 13:35 Beantwoorden

    Kan ik deze pannenkoeken ook zonder eieren maken? Zodanig dat ze AIP-proof zijn?
    Groetjes, Gertie

    • Femke's Foodies

      28 september 2019 bij 19:14 Beantwoorden

      Hi Gertie,
      Bedankt voor je vraag!
      De eieren fungeren in dit recept als bindmiddel dus weglaten zal ben ik bang tot gebroken pannenkoekjes leiden. Maar ik kan het wel voor je uitproberen als je dat wilt! Met een eivervanger zoals lijnzaad zal het wel lukken, maar dan wordt het een dikker/fluffier pannenkoekje.
      Groetjes Femke

Plaats een reactie