25717
post-template-default,single,single-post,postid-25717,single-format-standard,stockholm-core-1.0.5,collateral-product-columns-2,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Glutenvrije Paascake van bakbananenmeel

Glutenvrije Paascake van bakbananenmeel

Glutenvrije Paascake van bakbananenmeel

Binnenkort is het Pasen, daarom maakte ik deze lekkere glutenvrije Paascake van bakbananenmeel voor de blog. Het is een heerlijk stevige cake en het figuur in het midden maakt het een feestje om hem open te snijden. Je moet wel veel ingrediënten gebruiken en je bent 2 x 45 minuten kwijt met bakken, maar… dan heb je ook wat ;-). Op zoek naar een eenvoudigere cake? Kijk dan hier.

Je ziet ze wel eens voorbij komen, een cake met een figuur erin. Het leek mij een super leuk idee voor Pasen, bijvoorbeeld met een paashaas erin. Ik heb via Mr. Google even uitgezocht hoe je dit het beste kunt maken. Het komt erop neer dat je 2 cakes bakt: een donkere en een lichte versie. Je bakt bijvoorbeeld eerst de donkere af, deze snij je in plakjes en daar steek je vervolgens de gewenste vormpjes uit. Vervolgens schenk je een laagje van het lichte cake beslag in een cakevorm en daar plaats je de donkere plakjes cake op, zo dicht mogelijk tegen elkaar in een rijtje. De rest van het beslag giet je eroverheen et voilà, afbakken maar. Klinkt niet zo moeilijk maar hier toch nog wat tips uit eigen ervaring:

  • Zorg dat het uitsteekvormpje niet te groot is. Mijn konijnenvormpje kwam boven de cakevorm uit, vandaar dat ik uiteindelijk voor een klein ei heb gekozen ;-).
  • Bespaar op de hoeveelheid ingrediënten door een kleinere ‘binnencake’ te maken waarbij je uit ieder plakje twee vormpjes kunt halen (zoals ik bij dit recept heb gedaan).
  • Bak de ‘binnencake’ gaar maar niet té gaar, deze bak je namelijk twee keer af. Ik heb kokosrasp aan de cake toegevoegd zodat hij smeuïger blijft.

 

Aan de slag…

 

Ingrediënten chocoladecake:

  • 85 g bakbananenmeel
  • 25 g cacao
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 tl vanille poeder
  • 1 el (6 g) kokosrasp
  • 2 eieren
  • 100 g plantaardige boter (vloeibaar)
  • 90 ml plantaardige melk
  • 100 g ahorn siroop

 

Ingrediënten vanillecake

  • 170 g bakbananenmeel
  • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl vanille poeder
  • 3 tl / 1 el kokosrasp
  • 3 eieren
  • 150 g plantaardige boter (vloeibaar)
  • 130 ml plantaardige melk
  • 150 g ahorn siroop

 

Overige benodigdheden:

Mengkom, mixer, 2 cakeblikken (20 x 11 cm en 25 x 11 cm), bakpapier (2x), spatel, uitsteekvormpje, rooster, oven.

 

Hoe maak je de glutenvrije Paascake van bakbananenmeel?

  1. Doe alle ingrediënten van de chocoladecake in een mengkom en mix het met een mixer tot een romig en glad beslag. Bekleed het kleine cakeblik (20 x 11 cm) met bakpapier en schenk daarin het chocolade cakebeslag. Verwarm de oven op 160 graden (onder- en bovenwarmte, heteluchtoven) en laat het cakebeslag even rusten in de bakvorm (zo kan het resistent zetmeel alvast vocht opnemen). Is de oven opgewarmd? Plaats de cake erin voor circa 45 minuten. De cake is gaar als je een houten prikker in het midden van de cake prikt en deze er schoon uit komt. In dit geval hoeft hij niet helemaal schoon te zijn (de cake wordt nog een keer gebakken), maar hij moet wel gaar genoeg zijn om er vormpjes uit te kunnen steken. Laat de chocolade cake even afkoelen op een rooster en begin alvast aan de vanille cake (zie stap 2).
  2. Doe alle ingrediënten van de vanillecake in een (schone) mengkom en mix het met een mixer tot een romig en glad beslag. Bekleed het grote cakeblik (25 x 11 cm) met bakpapier en schenk daarin vervolgens een dun laagje vanille cake beslag.
  3. Snij de chocolade cake in plakken en steek uit iedere plak 2 vormpjes. Zet alle chocolade cake vormpjes netjes en strak achter elkaar op het dunne laagje vanille cake beslag (je houdt als het goed is een paar plakjes over, je kunt dus de mooiste plakjes gebruiken). Schenk vervolgens de rest van het vanille cakebeslag eroverheen zodat je de chocoladecake niet meer ziet. Bak de cake in circa 45 minuten af op 160 graden. De cake is gaar als je een houten prikker in de cake prikt en deze er schoon uit komt. Laat de Paascake afkoelen op een rooster. Daarna, smullen maar!

 

Heb je deze glutenvrije Paascake van bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het via Facebook en/of Instagram en tag @femkesfoodies, dan kom ik je Paascreatie bewonderen!

 

Glutenvrije Paascake van bakbananenmeel

Glutenvrije Paascake van bakbananenmeel

Glutenvrije Paascake van bakbananenmeel