Appelcake van bakbananenmeel
Deze appelcake van bakbananenmeel is een soort appeltaart maar dan in cakevorm. Beter kan ik het niet omschrijven ;-). Het recept is glutenvrij en lactosevrij en de cake is gezoet met honing. Door de appel blijft de cake heerlijk smeuïg. Lekkere verwennerij voor bij de koffie of thee!
Ingrediënten (voor 6 stukjes cake):
- 80 g bakbananenmeel
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- 3 eieren
- 60 ml kokosmelk
- 60 ml honing (of minder/meer naar smaak)
- 90 g vloeibare plantaardige boter
- 1/2 tl vanillepoeder
- 1 grote appel of 2 mini appeltjes
- handje rozijnen
- 1 tl kaneel
NB: Vraag je je af of je ook kokosolie kunt gebruiken ipv plantaardige boter? Het kan, maar ik vond het zelf een stuk minder lekker en de cake brokkelt sneller.
Overige benodigdheden:
Mengkom, mixer, spatel, kommetje, vierkant cakeblik (17×17 cm), bakpapier, snijplank, mes, oven.
Hoe maak je het?
Doe het bakbananenmeel, de wijnsteenbakpoeder, snufje zout en vanille poeder in een kommetje en meng alles door elkaar met een spatel. Pak een mengkom en mix daarin de 3 eieren met de honing goed luchtig, dit duurt zo’n 6 minuten op de hoogste mix stand. Schenk de vloeibare boter en melk bij de luchtige massa en spatel (niet mixen!) ook beetje voor beetje de droge ingrediënten er door heen. Zorg dat je de luchtigheid behoud maar dat ook alles goed gemengd wordt.
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven, boven- en onderwarmte) en bekleed de bakvorm met bakpapier. Tip: verfrommel het bakpapier van te voren, dan krijg je het makkelijker in het bakblik.
Snij de appel in hele kleine stukjes en bestrooi het met kaneel. Schenk het beslag in de bakvorm. Drapeer de stukjes appel en rozijnen eroverheen en zorg dat ze een klein beetje ondergedompeld zijn.
Plaats de appelcake van bakbananenmeel in het midden van de oven voor circa 30 minuten. De cake is gaar als je een houten saté prikker in de cake prikt en deze er schoon uit komt. Even laten afkoelen en smullen maar!
Heb je ook deze appelcake van bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het via Facebook of Instagram en tag @femkesfoodies, dan kom ik je creatie bewonderen!
Reclame code: Deze blog bevat affiliate links.
Rudi Korthuis
30 oktober 2019 bij 15:44Dag Femke,
Deze appelcake vinden wij heerlijk. We gebruiken geen plantaardige margarine, dus toch met kokosolie gemaakt. En inderdaad, de cake is dan erg kruimelig. Zou het met roomboter beter gaan?
Hartelijke groet,
Ruri
Femke's Foodies
31 oktober 2019 bij 15:20Hi Rudi,
Wat fijn om te lezen dat jullie de appelcake lekker vinden!
Ik denk dat het met roomboter inderdaad minder kruimelig is, dat is erg vergelijkbaar met de plantaardige boter. Het is zeker het proberen waard!
Veel bakplezier!
Groetjes Femke