Glutenvrij zaden- en pittenbrood

Glutenvrij zaden- en pittenbrood

Glutenvrij zaden- en pittenbrood

Dit glutenvrij zaden- en pittenbrood wil je maken! Een gedurfde uitspraak maar ik denk echt dat het zo is ;-). Het brood smaakt niet alleen lekker, het zit ook barstensvol vezels, eiwitten en goede vetten. Daarmee is het tegelijk een feestje voor je darmflora. Win-win dus. Het past daarnaast binnen diverse voedingspatronen zoals vegan, paleo, glutenvrij en lactosevrij. Je zit dan ook altijd goed! Je kunt onderstaand recept beschouwen als een basisrecept voor een heerlijk brood. Hou je ervan om te experimenteren dan laat het volop ruimte om bijvoorbeeld noten, kruiden en (gedroogd) fruit toe te voegen. Inmiddels nieuwsgierig geworden naar het recept? Ik zal je niet langer ophouden ;-).

 

Ingrediënten voor een brood van circa 12 plakken:

 • 50 g bakbananenmeel
 • 75 g havermout (glutenvrij)
 • 100 g kokosrasp
 • 2 el (23 g) fiberhusk (psyllium/vlozaad)
 • 75 g zonnebloempitten
 • 75 g pompoenpitten
 • 75 g gebroken lijnzaad
 • 3 el (30 g) kokosolie
 • 80 g rozijnen
 • 500 ml water
 • optioneel: 1 el (10 g) ahorn siroop*
 • optioneel: snuf zout

*Wanneer je ahorn siroop toevoegt, wordt het brood een beetje zoet. Je hebt dan eigenlijk geen beleg nodig. Gebruik je geen ahorn siroop? Dan is het brood lekker om te combineren met bijvoorbeeld plakjes avocado.

 

Overige benodigdheden:

2 mengkommen, cakeblik (29 x 10,5 cm), spatel/lepel, oven, rooster, bakpapier.

 

Hoe maak je het glutenvrij zaden- en pittenbrood van bakbananenmeel?

Smelt de kokosolie au bain-marie.

Weeg ondertussen alle droge ingrediënten af en doe deze in de 1e mengkom. Meng het met een lepel goed door elkaar.

Is de kokosolie gesmolten? Vul dan de 2e mengkom met 500 ml / g water, de vloeibare kokosolie en eventueel 1 el ahornsiroop. Roer het goed door.

Voeg nu de droge ingrediënten bij het water mengsel en hussel er op los.

Vet het cakeblik in met kokosolie en schep daarin het beslag. Vraag je je op dit moment af of je beslag wel goed gelukt is omdat het zo stevig is? Yes, dat hoort! Geen zorgen dus. Druk het beslag een heel klein beetje bij elkaar maar niet te veel, dat houdt het wat luchtiger! Laat het beslag 2 a 3 uur afgedekt staan (bijvoorbeeld met een schone theedoek eroverheen).

Tik tak tik tak

Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven oven, onder-en bovenwarmte). Bak het brood voor 30 minuten. Leg een vel bakpapier op een ovenrooster, draai daar het bakblik op om en verwijder het bakblik. Plaats het rooster in de oven voor 20 minuten, zo kun je de andere kant van het brood ook nog even bakken. Het brood is klaar als het een beetje hol klinkt als je erop tikt met een lepel.

Laat het brood afkoelen op een rooster en smullen maar!

 

Heb je dit glutenvrij zaden- en pittebrood van bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het via Facebook of Instagram en tag mij >> @femkesfoodies << dan kom ik je creatie met veel plezier bewonderen!

Ps. Dit recept is geïnspireerd op The Life-Changing Loaf of Bread van My New Roots.

 

Glutenvrij zaden- en pittenbrood

Glutenvrij zaden- en pittenbrood

 

 

6 Reacties
 • Yvonne

  18 januari 2020 bij 14:58 Beantwoorden

  Hallo,

  Ik ben het brood nu aan het bakken, maar het wil niet gaar worden🤔
  In de nieuwsbrief stond 150ml water en hier in het recept staat 500ml water, is dit misschien niet goed gegaan. Ik probeer het nu op te lossen door het brood in plakjes te snijden en dan te bakken.

  Ik hoop dat je me wat tips kunt geven zodat het de volgende keer wel goed gaat 😃
  Groetjes, Yvonne

  • Femke's Foodies

   18 januari 2020 bij 20:31 Beantwoorden

   Hi Yvonne,
   Bedankt voor je bericht! Wat vervelend dat bij jou het brood niet gaar wil worden. Hopelijk is het gelukt met de losse plakjes, anders zo zonde van alle ingrediënten! Ik had in de nieuwsbrief per ongeluk een foutje gemaakt door bij de ingrediënten 150 ml neer te zetten en in de tekst 500 ml. Mijn excuses! Vanmorgen heb ik het op de website gelijk aangepast, het moet namelijk in totaal 500 ml zijn. Hoeveel water heb je uiteindelijk gebruikt? Het beslag moet de substantie hebben vergelijkbaar met kokosmakronen beslag. Het is redelijk stevig en ‘schepbaar’, dus niet vloeibaar. Ik zal deze week het brood nog een keertje maken en een foto van het beslag erbij doen (of misschien nog beter, een video?)! Hopelijk helpt dat! Groetjes Femke

 • B5berg

  18 januari 2020 bij 17:53 Beantwoorden

  Ik heb dit recept geprobeerd, maar het beslag (en het brood) was heel nat? Heb ik iets fout gedaan? Klopt 500 ml water wel? Ik had trouwens geen rozijnen en kokosrasp erbij gedaan, maar weet niet of dat de oorzaak kan zijn. De smaak van het korstje was wel heel lekker.

  • Femke's Foodies

   18 januari 2020 bij 20:17 Beantwoorden

   Bedankt voor je vraag! Oei ja de rozijnen en kokosrasp zijn essentieel in dit recept, die absorberen namelijk een hoop vocht (de rozijnen wellen bijvoorbeeld door het water). Het brood moet een substantie krijgen vergeleken met het beslag van kokosmakronen :-). Dus als je de rozijnen en kokosrasp de volgende keer toevoegt, moet het goed komen!

  • Yvonne Beerepoot

   20 januari 2020 bij 12:17 Beantwoorden

   Dank je voor je bericht, ik had 500ml water maar geen rozijnen ivm fructoseintollerantie. Misschien kan ik volgende keer kokosmeel gebruiken? En ja met de plakjes is het nog goed gekomen, de smaak is in ieder geval erg lekker👍🏻

   • Femke's Foodies

    22 januari 2020 bij 12:30 Beantwoorden

    Hi Yvonne,

    Bedankt voor je bericht! De rozijnen absorberen vocht in dit recept en worden daardoor vol en zacht. Gelukkig hebben we dan de verklaring voor het te natte brood gevonden! Voor de volgende keer kun je het beste 350 – 400 ml water gebruiken. Binnenkort zal ik ook een zaden- en pitten brood op de blog zetten zonder rozijnen!

    Groetjes Femke

Plaats een reactie