Glutenvrij zaden- en pittenbrood
Dit glutenvrij zaden- en pittenbrood wil je maken! Een gedurfde uitspraak maar ik denk echt dat het zo is ;-). Het brood smaakt niet alleen lekker, het zit ook barstensvol vezels, eiwitten en goede vetten. Daarmee is het tegelijk een feestje voor je darmflora. Win-win dus. Het past daarnaast binnen diverse voedingspatronen zoals vegan, paleo, glutenvrij en lactosevrij. Je zit dan ook altijd goed! Je kunt onderstaand recept beschouwen als een basisrecept voor een heerlijk brood. Hou je ervan om te experimenteren dan laat het volop ruimte om bijvoorbeeld noten, kruiden en (gedroogd) fruit toe te voegen. Inmiddels nieuwsgierig geworden naar het recept? Ik zal je niet langer ophouden ;-).
Ingrediënten voor een brood van circa 12 plakken:
- 50 g bakbananenmeel
- 75 g havermout (glutenvrij)
- 100 g kokosrasp
- 2 el (23 g) fiberhusk (psyllium/vlozaad)
- 75 g zonnebloempitten
- 75 g pompoenpitten
- 75 g gebroken lijnzaad
- 3 el (30 g) kokosolie
- 80 g rozijnen
- 500 ml water
- optioneel: 1 el (10 g) ahorn siroop*
- optioneel: snuf zout
*Wanneer je ahorn siroop toevoegt, wordt het brood een beetje zoet. Je hebt dan eigenlijk geen beleg nodig. Gebruik je geen ahorn siroop? Dan is het brood lekker om te combineren met bijvoorbeeld plakjes avocado.
Overige benodigdheden:
2 mengkommen, cakeblik (29 x 10,5 cm), spatel/lepel, oven, rooster, bakpapier.
Hoe maak je het glutenvrij zaden- en pittenbrood van bakbananenmeel?
Smelt de kokosolie au bain-marie.
Weeg ondertussen alle droge ingrediënten af en doe deze in de 1e mengkom. Meng het met een lepel goed door elkaar.
Is de kokosolie gesmolten? Vul dan de 2e mengkom met 500 ml / g water, de vloeibare kokosolie en eventueel 1 el ahornsiroop. Roer het goed door.
Voeg nu de droge ingrediënten bij het water mengsel en hussel er op los.
Vet het cakeblik in met kokosolie en schep daarin het beslag. Vraag je je op dit moment af of je beslag wel goed gelukt is omdat het zo stevig is? Yes, dat hoort! Geen zorgen dus. Druk het beslag een heel klein beetje bij elkaar maar niet te veel, dat houdt het wat luchtiger! Laat het beslag 2 a 3 uur afgedekt staan (bijvoorbeeld met een schone theedoek eroverheen).
Tik tak tik tak
Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven oven, onder-en bovenwarmte). Bak het brood voor 30 minuten. Leg een vel bakpapier op een ovenrooster, draai daar het bakblik op om en verwijder het bakblik. Plaats het rooster in de oven voor 20 minuten, zo kun je de andere kant van het brood ook nog even bakken. Het brood is klaar als het een beetje hol klinkt als je erop tikt met een lepel.
Laat het brood afkoelen op een rooster en smullen maar!
Heb je dit glutenvrij zaden- en pittebrood van bakbananenmeel gemaakt? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het via Facebook of Instagram en tag mij >> @femkesfoodies << dan kom ik je creatie met veel plezier bewonderen!
Ps. Dit recept is geïnspireerd op The Life-Changing Loaf of Bread van My New Roots.
Yvonne
18 januari 2020 bij 14:58Hallo,
Ik ben het brood nu aan het bakken, maar het wil niet gaar worden?
In de nieuwsbrief stond 150ml water en hier in het recept staat 500ml water, is dit misschien niet goed gegaan. Ik probeer het nu op te lossen door het brood in plakjes te snijden en dan te bakken.
Ik hoop dat je me wat tips kunt geven zodat het de volgende keer wel goed gaat ?
Groetjes, Yvonne
Femke's Foodies
18 januari 2020 bij 20:31Hi Yvonne,
Bedankt voor je bericht! Wat vervelend dat bij jou het brood niet gaar wil worden. Hopelijk is het gelukt met de losse plakjes, anders zo zonde van alle ingrediënten! Ik had in de nieuwsbrief per ongeluk een foutje gemaakt door bij de ingrediënten 150 ml neer te zetten en in de tekst 500 ml. Mijn excuses! Vanmorgen heb ik het op de website gelijk aangepast, het moet namelijk in totaal 500 ml zijn. Hoeveel water heb je uiteindelijk gebruikt? Het beslag moet de substantie hebben vergelijkbaar met kokosmakronen beslag. Het is redelijk stevig en ‘schepbaar’, dus niet vloeibaar. Ik zal deze week het brood nog een keertje maken en een foto van het beslag erbij doen (of misschien nog beter, een video?)! Hopelijk helpt dat! Groetjes Femke
B5berg
18 januari 2020 bij 17:53Ik heb dit recept geprobeerd, maar het beslag (en het brood) was heel nat? Heb ik iets fout gedaan? Klopt 500 ml water wel? Ik had trouwens geen rozijnen en kokosrasp erbij gedaan, maar weet niet of dat de oorzaak kan zijn. De smaak van het korstje was wel heel lekker.
Femke's Foodies
18 januari 2020 bij 20:17Bedankt voor je vraag! Oei ja de rozijnen en kokosrasp zijn essentieel in dit recept, die absorberen namelijk een hoop vocht (de rozijnen wellen bijvoorbeeld door het water). Het brood moet een substantie krijgen vergeleken met het beslag van kokosmakronen :-). Dus als je de rozijnen en kokosrasp de volgende keer toevoegt, moet het goed komen!
Yvonne Beerepoot
20 januari 2020 bij 12:17Dank je voor je bericht, ik had 500ml water maar geen rozijnen ivm fructoseintollerantie. Misschien kan ik volgende keer kokosmeel gebruiken? En ja met de plakjes is het nog goed gekomen, de smaak is in ieder geval erg lekker??
Femke's Foodies
22 januari 2020 bij 12:30Hi Yvonne,
Bedankt voor je bericht! De rozijnen absorberen vocht in dit recept en worden daardoor vol en zacht. Gelukkig hebben we dan de verklaring voor het te natte brood gevonden! Voor de volgende keer kun je het beste 350 – 400 ml water gebruiken. Binnenkort zal ik ook een zaden- en pitten brood op de blog zetten zonder rozijnen!
Groetjes Femke
Angelique Herrebrugh
30 november 2020 bij 07:56Ha Femke,
Één antwoord op één van mijn vragen heb ik inmiddels gevonden, zonder rozijnen voeg ik minder water toe dus. 🙂
Vraag twee is of ik ook bananenmeel kan gebruiken in plaats van bakbananenmeel en of ik dan dezelfde hoeveelheid aan moet houden. Van de week kwam er een bestelling binnen en zo stom, heb bananenmeel besteld in plaats van bakbananenmeel, niet goed gelezen!
Graag hoor ik van je, bedankt vast,
Angelique
Femke's Foodies
9 december 2020 bij 21:30Hi Angelique,
Excuus voor mijn late reactie! Klopt, zonder rozijnen kun je inderdaad minder water toevoegen. Ik heb ook een ander lekker en vergelijkbaar broodrecept zonder rozijnen gemaakt, je vindt het hier: https://www.femkesfoodies.nl/2020/03/gezond-glutenvrij-brood/
Je tweede vraag hangt af van welk merk het bananenmeel is. Je hebt namelijk bananenmeel van rijpe bananen en bananenmeel van onrijpe (bak)bananen. Als het goed is kun je achter op het etiket lezen waar het precies van is gemaakt.
Als het bananenmeel bijvoorbeeld van Holland & Barrett is, dan kun je heel goed dezelfde hoeveelheid aanhouden. Dit is namelijk feitelijk bakbananenmeel. Als het meel van bijv. De Nieuwe Band komt, dan zou ik de verhouding wat aanpassen. Dit is namelijk meel van rijpe bananen en bevat daardoor heel veel suikers. Ik denk dat het dan wat te zoet wordt.
Mocht ik verder mee kunnen kijken, laat het gerust weten! Je mag ook altijd mailen. Veel bakplezier! Liefs Femke
Angelique Herrebrugh
29 december 2020 bij 23:00Ha Femke,
Dankjewel voor je reactie hoor, heel bruikbaar wat je schrijft. Ik heb meel van Holland and Barrett en ga dus dezelfde hoeveelheid meel aanhouden. Leuk, dit weekend gaat ie de oven in. Bedankt voor je tips, je geweldige site en je heerlijke recepten!
Groetjes en een fijne jaarwisseling,
Angelique
Femke's Foodies
30 december 2020 bij 16:26Hi Angelique,
Wat super lief, dankjewel!
Leuk, ben benieuwd en hoop dat hij goed in de smaak valt!
Veel bakplezier en ook voor jou een hele fijne jaarwisseling!
Liefs Femke