Maarten’s glutenvrije bananenbrood met wortel

Maartens glutenvrije bananenbrood met wortel

Maarten’s glutenvrije bananenbrood met wortel

Maarten’s glutenvrije bananenbrood met wortel – Zin in een lekker bananenbrood? Look no further. Dit brood is heerlijk zoet (door dadels en banaan) en bevat zonder dat je het proeft een portie goede vezels. Het recept is glutenvrij en lactosevrij en heeft daarnaast een goede combinatie van koolhydraten, vetten en eiwitten waardoor je bloedglucosespiegel geleidelijk stijgt (in plaats van een snelle piek) en je een langer verzadigd gevoel zal hebben. Maar hij is vooral dus super lekker ;-).

Wist je dat ik een aantal jaar bij de Erasmus Universiteit in Rotterdam heb gewerkt als promovenda/aio? Ik heb toen een proefschrift geschreven (over kwaliteitsverbetering in de zorg aan de hand van patiëntenervaringen) en gaf les aan studenten (zoals scriptie begeleiding en het vak wetenschapsfilosofie). Samen met drie andere aio’s promoveerde wij bij dezelfde professor en één van deze (oud-)aio’s is Maarten. Onlangs had Maarten ons uitgenodigd voor een super lekker etentje en het toetje was… dit bananenbrood. Het was zo lekker dat ik het recept heb gevraagd en het met bakbananenmeel heb gemaakt. Ik mag het delen, daarom presenteer ik je hier Maarten’s glutenvrije bananenbrood met wortel ;-). Enjoy!

 

Ingrediënten:

  • 100 g bakbananenmeel
  • 2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 370 g bananen (3 stuks)
  • 60 g medjoul dadels (3 stuks of minder/meer naar smaak)
  • 170 g fijn geraspte wortel (2 stuks)
  • 3 eieren
  • 1 el psyllium poeder (optioneel)
  • Een paar handjes walnoten
  • Amandelschaafsel ter garnering

 

Wat heb je verder nodig:

Blender (bijv. NutriBullet), mixer, rasp, snijplank, twee mengkommen, spatel, cakeblik, bakpapier, oven.

 

Hoe maak je Maarten’s glutenvrije bananenbrood met wortel?

Doe in de eerste mengkom het bakbananenmeel, bakpoeder en speculaaskruiden en roer goed door elkaar.

Pureer de bananen en dadels in een blender en voeg dit mengsel bij de eerste mengkom. Roer lekker door zodat al het meel is opgenomen.

Schil de wortels en rasp ze goed fijn. Voeg dit ook toe aan de eerste mengkom.

Zet nu de oven aan op 160 graden (heteluchtoven, onder- en bovenwarmte) en bekleed een cakevorm met bakpapier.

Pak de tweede mengkom erbij en doe daar de eieren in. Mix op de hoogste stand voor circa 5 minuten zodat het mooi luchtig wordt en sterk in volume is gestegen.

Doe de helft van het eiermengsel in de eerste mengkom. Spatel het geheel goed door. Voeg daarna de tweede helft van het eiermengsel toe en probeer de luchtigheid te behouden.

Schep het beslag in het cakeblik en garneer met het amandelschaafsel.

Waarschijnlijk is je oven in de tussentijd goed voorverwarmd. Plaats het bananenbrood voor circa 35 minuten in de oven. Het brood is gaar als je met een houten prikker erin prikt en deze er schoon uit komt.

Laat het bananenbrood 10 minuten afkoelen in het blik en plaats het daarna op een rooster om nog verder af te koelen.

Eet smakelijk!

 

Heb je ook Maarten’s glutenvrije bananenbrood met wortel gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel je creatie op Facebook en/of Instagram en tag @femkesfoodies, dan kom ik hem bewonderen.

 

Maartens glutenvrije bananenbrood met wortel

Reclame code: Deze blog bevat affiliate links.

Geen Reacties

Plaats een reactie