25989
post-template-default,single,single-post,postid-25989,single-format-standard,theme-stockholm,stockholm-core-1.0.5,collateral-product-columns-2,woocommerce-no-js,select-child-theme-ver-,select-theme-ver-5.1.8,ajax_fade,page_not_loaded,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

Gezond glutenvrij brood

Gezond glutenvrij brood

Gezond glutenvrij brood

Dit gezond glutenvrij brood is een variatie op het zaden- en pittenbrood dat ik onlangs plaatste. Ik heb zoveel enthousiaste reacties ontvangen, echt super leuk! Niet iedereen kan goed tegen rozijnen (i.v.m. een hoog fructose gehalte) daarom heb ik ook een variant zonder rozijnen gemaakt. Je kunt met dit brood echt heerlijk experimenteren. Maak het bijvoorbeeld helemaal naar eigen smaak door je lievelingskruiden toe te voegen of door te variëren in soorten noten. Het recept is glutenvrij, lactosevrij, vegan, paleo en wholefoods proof. Laat je mij weten wat je ervan vond?

 

Ingrediënten:

  • 50 g bakbananenmeel
  • 75 g havermout
  • 70 g zonnebloempitten
  • 70 g pompoenpitten
  • 90 g gebroken lijnzaad
  • 50 g ongebrande en ongezouten noten (bijv. amandelen)
  • 15 g chiazaad
  • 30 g psyllium vezels
  • 1 tl zout
  • 1 el ahorn siroop
  • 3 el kokosolie (+ extra om in te vetten)
  • 400 g water

 

Overige benodigdheden:

2 mengkommen, spatel/lepel, cakeblik (25 cm), oven, bakpapier.

 

Hoe maak je het gezond glutenvrij brood?

  • Smelt de kokosolie au bain-marie.
  • Weeg ondertussen alle droge ingrediënten af en doe deze in de 1e mengkom. Meng het met een lepel goed door elkaar.
  • Is de kokosolie gesmolten? Vul dan de 2e mengkom met 400 ml / g water en voeg daar de vloeibare kokosolie aan toe. Voeg vervolgens de ahornsiroop toe. Roer het goed door.
  • Voeg nu de droge ingrediënten bij het water mengsel en hussel er op los.
  • Vet het cakeblik in met kokosolie en schep daarin het beslag. Vraag je je op dit moment af of je beslag wel goed gelukt is omdat het zo stevig is? Yes, dat hoort! Geen zorgen dus. Druk het beslag een heel klein beetje bij elkaar maar niet te veel, dat houdt het wat luchtiger! Laat het beslag ongeveer 2 uur afgedekt staan (bijvoorbeeld met een schone theedoek eroverheen).
  • Tik tak..
  • Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven oven, onder- en bovenwarmte). Plaats het cakeblik in de oven voor 20 minuten.
  • 20 minuten voorbij? Leg een vel bakpapier op het ovenrooster, draai daar het bakblik op om en verwijder het bakblik. Plaats het rooster in de oven voor 30 minuten, zo kun je de andere kant van het brood ook nog even bakken. Het brood is klaar als het een beetje hol klinkt als je erop tikt met een lepel.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster en beleg het daarna naar smaak met bijvoorbeeld hummus, notenpasta of avocado. Eet smakelijk!

 

Heb je dit gezond glutenvrij brood gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het via Facebook of Instagram en tag mij >> @femkesfoodies << dan kom ik je creatie met veel plezier bewonderen!

 

Ps. Dit recept is geïnspireerd op The Life-Changing Loaf of Bread van My New Roots.

 

Gezond glutenvrij brood

Gezond glutenvrij brood

Geen Reacties

Plaats een reactie