Glutenvrije pompoen wafels

Glutenvrije pompoen wafels

Zoek jij naar manieren om extra groente binnen te krijgen? Probeer dan deze glutenvrije pompoen wafels. Ze zijn glutenvrij, lactosevrij, zitten boordevol vezels, maar zijn bovenal ontzettend lekker!

In de Coronatijd heb ik mijzelf getrakteerd op een nieuw wafelijzer. Hoewel ik netjes ruimte in een keukenkast heb vrijgemaakt om hem op te bergen, staat hij denk ik alweer 2 maanden op het aanrecht (hij is pastel roze so I don’t mind ;-)). Ik gebruik hem namelijk bijna iedere dag. Ik vind het heel leuk en lekker om nieuwe creaties te maken en mijn kinderen zijn er ook dol op. Wat fijn is want zo krijgen ze gelijk een portie groente binnen. Een grote hit zijn de spinazie, wortel en zoete aardappel wafels. Nu kan ik daar een nieuw succesnummer aan toevoegen: wafels van pompoen. Ze zijn lekker als ontbijt, om als tussendoortje mee te nemen of voor bij de lunch.

Van al dat experimenteren heb ik veel geleerd 😅 en misschien heb ik daarom nog een goede wafeltip voor je. Heb je wel eens gehad dat je wafel doormidden breekt als je het ijzer omhoog doet? Voelt toch altijd een beetje als een domper. Vaak komt dit door te weinig vet in je beslag. Voeg daarom amandelmelk of kokosmelk (bijv. van Aroy D) toe aan je recept, dan gebeurt het niet! Gebruik je een andere plantaardige melk zoals haver? Voeg dan een beetje kokosolie aan het beslag toe. Dan moet het ook goed komen. Het invetten van je ijzer heeft dus geen zin, het vet moet echt ‘van binnen uit’ komen. Hopelijk heb je wat aan deze tip en bespaar je zo een hoop halve wafels 😉. Hier komt het recept ↓

 

Ingrediënten voor 5 glutenvrije pompoen wafels:

 • 60 g bakbananenmeel
 • 1 ei
 • 100 g banaan
 • 200 g gegaarde pompoen (zie tip 1)
 • 100 g amandelmelk ongezoet (zie tip 2)
 • 1 1/2 tl speculaaskruiden

 

Tip 1: Eet je ‘s avonds pompoen? Maak dan wat meer en bewaar het in de koelkast zodat je de volgende dag in een korte tijd deze lekkere wafels kunt maken.

Tip 2: Ik gebruik de ongezoete amandelmelk van Zonnatura. Hier zit alleen water, amandelen en zeezout in. Dus geen overbodigheden zoals emulgatoren en stabilisatoren.

 

Overige benodigdheden:

Blender, wafelijzer, rooster.

 

Hoe maak je de glutenvrije pompoen wafels?

We beginnen met de pompoen. Stoom deze gaar. Pompoen koken kan natuurlijk ook maar met stomen worden de meeste vitamines behouden. Doe vervolgens de pompoen met de overige ingrediënten in een blender en mix tot een egaal beslag. Het klopt dat het een stevig beslag is.

Steek de stekker van het wafelijzer in het stopcontact en laat het ijzer goed opwarmen. Vet je wafelijzer in indien dit nodig is (bij die van mij hoeft dat niet). Schep het beslag op het ijzer (ik doe 2 grote eetlepels per ijzer) en doe het wafelijzer dicht. Wacht tot dat de wafels mooi bruin zijn geworden en je de wafels uit het ijzer kunt halen. Laat de wafels vervolgens afkoelen op een rooster.

Herhaal dit voor de rest van het beslag. Eet smakelijk!

 

Heb jij deze glutenvrije pompoen wafels gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Dat vind ik super leuk om te zien. Deel het met @femkesfoodies via Instagram en/of Facebook. Dan kom ik je creatie bewonderen!

 

 

6 Reacties
 • T. B.

  13 juni 2020 bij 11:47 Beantwoorden

  Zou graag een recept zien van VEGAN wafels die ook nog eens lectinevrij of lectinearm zijn.
  De Zonnatura ongezoete amandelmelk vind ik ook ok en is daarbij ook nog goed in prijs.

  • Femke's Foodies

   13 juni 2020 bij 21:49 Beantwoorden

   Oei, een uitdaging maar die ga ik graag aan! Ik denk dat het dan spinazie, zoete aardappel of wortel wafels worden en dan fruit als lijm. Zit ik zo goed op lectinearm gebied? Ik ga m’n best doen!

 • T. B.

  13 juni 2020 bij 12:19 Beantwoorden

  Weet jij een ander middel dat een “lijm” functie heeft om wafels te maken dan eieren en zaden?

  • Femke's Foodies

   13 juni 2020 bij 21:44 Beantwoorden

   Bedankt voor je vraag! Het eerste waar ik aan denk is appelmoes, maar dat zou ik even moeten testen. 50 g appelmoes vervangt 1 ei. Misschien dat een halve banaan ook zou werken. Een andere optie is xanthaangom.

 • Maartje

  9 december 2020 bij 09:19 Beantwoorden

  Kan je de wafels in de vriezer doen?

  • Femke's Foodies

   9 december 2020 bij 21:17 Beantwoorden

   Hi Maartje, ik denk het wel, maar ik heb het nog niet geprobeerd! Vers gemaakt zijn ze denk ik wel het lekkerst. Als ik mijn wafels in de koelkast bewaar komen ze er toch wat slapper uit.. Dat zal denk ik ook met het ontdooien gebeuren. I don’t mind maar smaken verschillen ;-).

Plaats een reactie