Heerlijke glutenvrije ontbijtkoek

Heerlijke glutenvrije ontbijtkoek

Heerlijke glutenvrije ontbijtkoek

Heerlijke glutenvrije ontbijtkoek – Naast de monchoutaart van mijn moeder mis ik ontbijtkoek het allermeest sinds ik glutenvrij en gezonder eet. Oh wat was dat lekker! Gelukkig heb ik nu een nog veel lekkerder en gezonder alternatief ontwikkeld en vandaag deel ik het recept met jou.

In dit ontbijtkoekrecept zit een ingrediënt dat je waarschijnlijk niet verwacht, namelijke zoete aardappel. Misschien denk je nu, zoete aardappel in ontbijtkoek? Ja, dit is echt een perfecte match want door dit als vulling te gebruiken:

> Heb je geen boter of kokosolie nodig

(de vetten in dit recept zijn vertegenwoordigd door de kokosmelk)

> Krijg je gelijk goede vezels binnen!

Daarbij komt dat je de zoete aardappel niet eens proeft. Ideaal dus!

Het resultaat is een heerlijk smeuïge ontbijtkoek en een huis dat naar speculaas en kaneel ruikt. Zin gekregen om aan de slag te gaan? Hieronder vind je het recept.

 

Ingrediënten:

  • 100 g bakbananenmeel
  • 130 g havermeel
  • 200 g zoete aardappel (gaar)
  • 3 eieren
  • 190 g kokosmelk
  • 1 el speculaaskruiden (van organic flavour company)
  • 1/2 el ceylon kaneel (van Cook)
  • snuf zout
  • 1 el wijnsteenbakpoeder
  • 6 medjoul dadels (of meer/minder naar smaak)

 

Overige benodigdheden:

Mengkom, blender, cakeblik, bakpapier, spatel, oven.

 

Hoe maak je deze heerlijke glutenvrije ontbijtkoek?

Zijn je zoete aardappelen nog niet gaar? Stoom of kook deze dan eerst.

Doe in een mengkom het bakbananenmeel, havermeel, speculaaskruiden, ceylon kaneel, zout en wijnsteenbakpoeder. Roer dit goed door elkaar met een spatel.

Ontpit de medjoul dadels. Doe de dadels in de blender samen met de (gare) zoete aardappel, eieren en kokosmelk. Mix het tot een glad beslag (je zult kleine stukjes dadel blijven zien, dat is goed).

Doe de natte mix bij de droge ingrediënten in de mengkom en roer alles goed door.

Bekleed het cakeblik met bakpapier en verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven, onder- en bovenwarmte).

Schep het beslag in het cakeblik. Wacht vervolgens tot de oven opgewarmd is. Tijdens het wachten kan het resistent zetmeel dat in bakbananenmeel zit alvast wat vocht opnemen. Dit komt ten goede aan het bakproces.

Is de oven warm? Bak de ontbijtkoek in circa 50 a 60 minuten gaar in de oven.

De ontbijtkoek is gaar als je een houten prikker in het midden prikt en deze er schoon uit komt.

Laat de ontbijtkoek afkoelen op een rooster en smullen maar!

 

Eet smakelijk!

  • Heb je deze heerlijke glutenvrije ontbijtkoek gemaakt of een ander recept met bakbananenmeel? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het met mij via @femkesfoodies op Facebook of Instagram, dan kom ik je creatie bewonderen.
  • Wil je bakbananenmeel bestellen? Dat kan bij Puur Mieke: bakbananenmeel bestellen.

 

Heerlijke glutenvrije ontbijtkoek

 

Let op: Deze blog bevat affiliate links.

Geen Reacties

Plaats een reactie