Bakbananenmeel broodjes (AIP, paleo, vegan, notenvrij)

Bakbananenmeel broodjes (AIP, paleo, vegan, notenvrij)

Bakbananenmeel broodjes (AIP, paleo, vegan, notenvrij)

Wanneer je het autoimmuun protocol (AIP) volgt, dan weet je hoe schaars lekkere broodrecepten zijn. Daarom ben ik ontzettend blij dat ik je kan verrassen met een recept voor heerlijke bakbananenmeel broodjes (AIP, paleo, vegan, notenvrij). 

Wat is AIP?

Het autoimmuun protocol is een voedingspatroon dat gericht is op het verminderen van ontstekingen. Daarnaast wordt het vaak toegepast om erachter te komen tegen welke voedingsmiddelen je niet goed kan. Met dat laatste ben ik op dit moment bezig. Concreet houdt het in dat je veel voedingsmiddelen elimineert, die je daarna weer 1 voor 1 introduceert zodat je kunt zien waarop je reageert.

Doordat het aantal ´toegestane´ voedingsmiddelen dat je bij AIP kunt eten beperkter is, ben ik lekker op Pinterest aan het speuren naar recepten die die ik kan eten. Het valt mij op dat AIP brood recepten (maar ook lekkernijen) zeer schaars zijn. Daar moet natuurlijk verandering in komen!

Toeval of niet… bakbananenmeel blijkt (net als arrowroot, cassave, chufameel, kokosmeel en tapiocameel) binnen AIP te vallen. Ik ben dan ook snel met mijn ‘eigen’ meel aan de slag gegaan en daar is dit broodjes recept uitgekomen! Laat je mij weten wat je ervan vindt?!

 

Ingrediënten:

  • 200 g bakbananenmeel
  • 20 g psylliumvezels
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • flinke snuf zout
  • 300 g kokosyoghurt (gepureerde courgette of zoete aardappel kan ook)
  • 2 el olijfolie
  • 130 g heet water
  • 2 el arrowroot gemengd met 4 el water + 50 g kokosyoghurt
  • 1 tl baking soda + scheutje appelazijn (of citroen)
  • optioneel: sesam- en/of maanzaad met een beetje water (let op: dit is niet AIP)

 

Overige benodigdheden:

Grote mengkom, 2 kleine mengkommetjes, oven.

 

Hoe maak je de broodjes van bakbananenmeel (AIP, paleo, vegan, notenvrij, eivrij, lactosevrij)?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven, onder- en bovenwarmte).
  2. Bekleed vervolgens de bakplaat met bakpapier.
  3. Nu gaan we aan de slag met het beslag… Meng het bakbananenmeel met de psylliumvezels, wijnsteenbakpoeder en zout in een mengkom.
  4. Voeg hier de kokosyoghurt, olijfolie en het hete water aan toe en roer goed door.
  5. Meng in een apart bakje de 2 el arrowroot met 4 el water en 50 g kokosyoghurt; dit is een vervanger voor ei. Voeg dit mengsel toe aan het beslag. Meng tot slot 1tl baking soda met een scheutje appelazijn en voeg ook dit toe aan het beslag.
  6. Schep met een lepel 5 bollen op de bakplaat.
  7. Maak de bovenkant van de bolletjes nat met wat water en sprenkel hier eventueel de sesamzaad en/of maanzaad overheen (dit is niet AIP).
  8. Plaats de bakplaat voor circa 35-40 minuten in de oven.
  9. Laat de broodjes afkoelen op een rooster en smullen maar!

 

Eet smakelijk!

  • Wil je bakbananenmeel bestellen? Dat kan bij Puur Mieke: Bakbananenmeel bestellen.
  • Heb jij deze lekkere broodjes van bakbanenenmeel gemaakt? Dat vind ik super leuk om te zien! Deel het op Instagram of Facebook en tag @femkesfoodies. Dan kom ik je creatie heel graag bewonderen!

 

Bakbananenmeel broodjes (AIP, paleo, vegan, notenvrij)

Bakbananenmeel broodjes (AIP, paleo, vegan, notenvrij)

 

Ook lekker:

Let op:  deze blog bevat affiliate links.

4 Reacties
  • Hoogendorp

    24 juli 2022 bij 06:50 Beantwoorden

    goedemorgen Femke,

    waar kan ik al die ingrediënten kopen? Ik heb werkelijk niets van dit alles in huis?

    • Femke's Foodies

      31 juli 2022 bij 12:05 Beantwoorden

      Dank je wel voor je vraag! De meeste ingrediënten vind je bij Puur Mieke! Dit is een online webshop. De kokosyoghurt kun je in de lokale supermarkt (zoals de AH) kopen. Als je liever naar een fysieke winkel gaat, dan kun je bij Holland&Barrett terecht. Daar heet het meel ‘bananenmeel’ i.p.v. bakbananenmeel. Als het goed is, hebben zij op de kokosyoghurt na ook alle ingrediënten in huis.

      Veel bakplezier! Liefs Femke

  • Anja Greydanus

    7 oktober 2022 bij 06:34 Beantwoorden

    Wat een heerlijkheid deze broodjes

Plaats een reactie